Летње рачунање времена завршиће се у недељу, 28. октобра у три сата ујутро померањем часовника за један сат уназад, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале.

То значи да часовнике са три треба вратити на два сата.

Иначе, ово би могло бити једно од последњих померања часовника, јер је Европска комисија 12. септембра предложила да се такво полугодишње померање сата укине и тај предлог треба да изгласају Европски парламент и Савет Европе. То ће важити и за Србију, уколико Народна скупштина усвоји Закон о рачунању времена који је крајем августа предложила Влада.

Према предлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем режиму рачунању времена. Тако ће последње обавезно померање сата на летње рачунање биti у недељу 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена последњи пут ће часовнике померати у недељу 27. октобра 2019. године.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о рачунању времена због потребе да се обезбеди јединствено рачунање времена у Србији усклађено са временом које користе европске земље.

 Од 4,6 милиона Европљана из 28 земаља чланица ЕУ, чак 84 одсто подржава укидање померања казаљки, показало је истраживање ЕК.

Аутор: Тањуг