Сви запослени али и пацијенти у некој од болница – Војномедицинске академије, Клиничког центра Србије, Клиничког центра Ниш, Клиничког центра Војводине, Клиничког центра Крагујевац и Универзитетске дечије клинике – сада имају могућност да анонимно пријаве догађаје који би могли да нашкоде пацијентима.

Наиме, апликација за пријављивање критичних инцидената CIRSS Critical Incidence Reporting System Srbija) је активна и отворена за коришћење, саопштено је из Удружења анестезиолога и интензивиста Србије.

Како бисте добили код за пријављивање на апликацију, потребно је да се јавите званичном администратору ових болница или проследите инфромације администратору да податке унесе у апликацију.

Како наглашавају из Удружења, ради се о апликацији у коју се критични инцидент уноси анонимно (и за пацијенте и лекаре), а увид у податке имају само званични администратори.

Подаци ће се користити искључиво у едукативне сврхе, са циљем да се стекне увид у најчешће разлоге дешавања критичних инцидената у Србији. Читав пројекат се односи на побољшање квалитета рада у нашој земљи и повећања безбедности болесника у периоперативном периоду.

У исто време, на апликацији постоји отворени приступ свима, тако да се критични инцидент може пријавити потпуно независно од места где радите или где се инцидент догодио, наводе из Удружења.

Иначе, критични инцидент је сваки догађај који би могао да нашкоди болеснику, а може да се избегне променом понашања и унапређењем процеса рада. Последица критичног инцидента може да буде непланирана повреда изазвана медицинским поступком, а не болешћу, која доводи до продужења лечења, привремене или трајне неспособности пацијента. Такође, критични инцидент не мора да доведе до лошег исхода лечења, међутим, могућност да нашкоди пацијенту је присутна наводи се на сајту CIRSS.

 

Извор: Екапија