Тренутно се на „Чиготица“ програму СБ „Чигота“ налази група од 39-торо деце из целе Србије међу којима је и двоје деце са инвалидитетом. Потакнути емпатијом, млади су решили да се придружие акцији „Чеп у џеп“. У непуних 10 дана боравка, прикупили су довољно чепова које су јуче предали Удружењу грађана „Инклузија особа са инвалидитетом Чајетина“, чије је председник параолимпијац, Александар Радишић.

У свакодневној трци са временом и обавезама, често и нехотећи заборављамо битне чињенице. Једна од њих је да уз нас, сусрећући се са истим проблемима плус једним више, живе наши суграђани према којима живот није имао самилости. Али, то је живот. Шта је наш изговор да не издвојимо време за мале ствари којима хендикепираним особама живот можемо учинити лакшим? Акција „Чеп у џеп“ је једна од таквих и ње су се сетила деца „Чиготица програма“ која ових дана бораве на Златибору. Председнику УГ „Инклузија особа са инвалидитетом Чајетина“ и чајетинском параолимпијцу, Александру Радишићу, пакет чепова за рециклажу уручила је Ивана која долази из Ваљева и једна је од деце са инвалидитетом. Она је овим путем апеловала на своје другаре да се сличним акцијама придруже деци из „Чиготице“ и помогну да се купе потребна помагала удружењу особа са инвалидитетом. Радишић се захвалио на поклону, рекавши:

DSC_0079 (Medium)

„Наравно да пуно значи када подршка дође од једног оваквог програма („Чиготица“) , али морам да се захвалим и осталим људима који су учествовали у овој акцији. Прво морам да похвалим ОШ „Димитрије Туцовић“ и вртић овде на Златибору и све остале који су дали свој допринос и скупљали чепове за Удружење. Такође морам да напоменем да је основни циљ ове акције подизање свести да су и особе са инвалидитетом део свакодневног нашег живота.“

У Чајетини је акција „Чеп у џеп“ покренута прошле године и одређени број кутија је постављен на Златибору и у Чајетини са циљем да се од рециклаже чепова прикупе средства за наставак пројекта „Златибор без баријера“, као и за набавку ортопедских помагала за чланове Удружења. Међутим, већина ових кутија није „преживела“ хирове појединаца. Зато је акција корисника „Чиготица програма“ један од оних драгоцених тренутака који дају наду да живот уме бити бољи. Подсећамо грађане општине Чајетина на постојање племените акције „Чеп у џеп“ за коју им је потребна само добра воља, па и ако у близини нема постављених кутија за прикупљње чепова, увек их могу однети у школу или вртић где нам наши најмлађи светлају образ.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs