У петак, 10. новембра почели су радова на полагању електроенергетског кабла за гондолу, а данас је руководство општине Чајетина посетило локацију код трафостанице 10KV „Златибор II“ обилазећи радове. Иако су од јутрос временски услови били лоши, уз јаку кишу и ветар, радници Хидромонтажа из Београда нису дозволили да буду ометени.

У Наставку радова на изградњи гондоле стигло се и до полагања електроенергетског кабла 10KV од трафостанице на Златибору до локације међустанице, где је главно место струјног напајања овог инфраструктурног објекта.

„Струју ради један од представника Конзорцијума, фирма „Хидромонтажа“ заједно са фирмом „Елкомс“ и углавном ти радови се реализују по плану у складу са пријавом радова. Ја очекујем да ће то да буде највећим делом завршено у овој години; наравно, све зависи од временских услова,“ каже Бојана Божанић, директорка ЈП ” Голд гондола” Златибор. „Оно што смо планирали јесте да се крене и са почетном станицом и ја очекујем да, по исправци документације везано за имовинско-правне односе за почетну станицу, у најскорије време и добити ту дозволу и да ће то бити негде једним делом урађено до краја ове године, али опет кажем да све зависи од снега“.

Обилазећи радове, председник општине Чајетина је рекао да првобитне опструкције од стране надлежних министарстава, немогућност да се са градњом гондоле крене доста раније, као и условљавање да се радови одвијају по фазама, доносе и незадовољство код локалне самоуправе. Држава не би смела да има такав однос према једном пројекту који нема само локални, већ национални значај.

00052.MTS.Still001

„Сведоци смо да се ова 5. фаза већ завршила. Извођачи раде пуном паром и могу врло брзо да одраде комплетан пројекат, али, на жалост, морам да кажем опет –неразумни људи су нам исцепкали овај пројекат тако да радимо све по фазама . Данас, обележавамо почетак радова на изради кабл-вода у дужини 10 км. Ово јесте опет помоћ ликалној самоуправи јер овај кабл-вод неће користити само наша гондола, већ ће бити потребан и за појачање снаге за ски-центар Торник и све то финансира локална самоуправа, а тиме и помажемо државне институције“, наглашава председник Општине,Милан Стаматовић.

Иначе, рок редвиђен за завршетак радова на постављањеу електроенергетског кабла је 180 дана, кажу из фирме „Хидромонтажа“ , али ће се они потрудити, уколико временски услови дозволе,да радове заврше и раније.

Мирјана Ранковић Луковић