Радови на изградњи најдуже панорамске гондоле на свету, на задовољство руководства и становника општине Чајетина, званично су кренули јуче и то на основу грађевинске дозволе коју је за прву фазу радова издало Министарство грађевинарства 27. јула ове године. Директорка ЈП „Голд гондола Златибор“ Бојана Божанић каже да је било доста проблема око добијања грађевинске дозволе, исправке документације и слично. Те препреке су превазиђене, извођачи радова су већ на терену тако да све активности за сада теку по плану.

Извођач радова, предузеће „Јединство“, како је и било најављено, јуче је радило на измештању оптичког кабла, а свој део посла у рекордном року завршио је и Телеком Србија. У наредним данима вршиће се најпре земљани а потом и бетонски радови.

„21. септембра очекујемо прво бетонирање, где ћемо сви заједно учествовати. Позваћемо све оне грађане који су раније били са нама на радним акцијама, који су подржавали гондолу. Тада ћемо имати пресек када ће бити завршени радови на овој последњој станици. Очекујем сигурно до зиме, до половине или краја новембра, ако нас послуже bojanaвременски услови“, рекла је директорка ЈП „Голд гондола Златибор“ Бојана Божанић.

Што се тиче грађевинских дозвола за преостале четири фазе, додаје да је току прикупљање документације за почетну и међустаницу Гондоле.

„Исправљају се неке ситнице и грешке у документацији од стране пројектаната. Приводи се крају и до краја ове недеље ћемо добити и пројекте за преостале две фазе, то су те секције стубова. Мислим да ће све бити како треба и да ћемо у наредних пар месеци, до краја ове године добити дозволе за преостале фазе, да можемо да наставимо да радимо, јер неких десет месеци од увођења у попсао извођачи ће верујем моћи да заврше и да ће ова наша гондола бити пуштена у функцију током лета наредне године“ оптимистично говори наша саговорница.gondola

Непосредно пре почетка радова на гондоли Комисија за пријем опреме је обишла места за складиштење и констатовала да је сва опрема за гондолу на броју и без недостатака. Произвођач опреме, компанија „Помагалски“ из Француске, како додаје директорка Голд гондоле, до сада је испоручила шест кабина, а у наредних пет недеља стизаће контигент преосталих 49 кабина.

„Капацитет наше гондоле је 600 путника на сат. Може да се повећа до максималних 1 000 путника на сат и да повећамо број кабина до 90. Ми смо се за сада одлучили за 55 кабина. Оне су врхунског квалитета. Свака кабина има по десет места за наше туристе, за путнике, за скијаше, за све оне који желе да уживају у прелепим пејзажима Златибора“, закључује Божанићева, истичући да све иде по плану и да им је до сада највећи проблем представљала папирологија. Нада се да тих проблема неће бити убудуће и да ће овај пројекат успешно бити завршен.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs