Чланови Планинарског клуба Торник крајем претходне седмице извели су пешачку акцију на планини Столови, недалеко од Краљева, што им је била прва посета овом делу Србије.

Водич је био Марко Џамбасовић, а екипу су чинили: Марко Луковић, Стефан Кутлешић, Ксенија Бојовић и Милутин Вујадиновић. Тура је износила 18 километара, а успон 1300 метара. Чланови ПК Торник обишли су гребен Градска коса, Козарево брдо, Липар, Велику и Малу чуку, Клечак и врх Камариште, висине 1375 метара надморске висине. Посебно изазован био је спуст ка потоку Маглешница, најстрмији део маршуте.

-Креће се из долине Ибра, која је на неких 200 метара надморске висине, а највиши врх Камариште има око 1380 метара. Има стрмијих делова, где нисмо могли проћи без употребе руку, али нигде нема опасности, ову маршуту безбедно могу прећи чак и они који нису у некој завидној кондицији. Не знам да ли је неко од старијих чланова клуба био раније на Столовима, али нама је ово свакако био први одлазак у тај део Србије и утисци су фантастични. Има те историјске компоненте, не само због тврђаве Маглић, већ и због самог назива Столови, по краљевима средњовековне Србије чија су седишта била управо у тим крајевима. Тако да вреди посетити ово одредиште не само ради природних лепота, већ и због културно-историјског значаја. Такође, истакао бих дивље коње тог краја, које смо срели. Они су потомци расе домаћих коња који су пуштени у дивљину и прилично су питоми и даље.- каже један од чланова експедиције, Марко Луковић.

Посебни детаљи у вези ове туре су посета средњовековној тврђави Маглић, као и чињеница да се преко реке Ибар морало прећи чамцем једне мештанке, јер стари мост још увек није саниран после водене бујице. Ова акција била је дебитанстка за новог клупског водича, Марка Џамбасовића.

-Он је педагог, тако да му је ово негде у вези са примарним позивом. Веома ангажовано и старствено је ушао у целу причу и веома смо задовољни њиме. Већ за следећу суботу планирао је туру локалног карактера, обилазак Виогора према Семегњеву. Више детаља о тој акцији биће на нашој Фејсбук страници.

Услед ванредног стања и читаве епидемиолошке ситуације отказана је већина такмичења у Лиги планинарске оријентације, тако да ће резултати од ове сезоне бити вероватно поништени, пошто није било могућности да се одржи макар 50 посто такмичења.

 

И. Јанковић

(фото: ПК Торник)