Пети конгрес Друштвa за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије – ДЕАПС, одржава се од 23. до 26. маја у Чиготи на Златибору. Назив конгреса је „Ментално здравље деце и младих : актуелни изазови, могућа решења“. На њему учествују стручњаци из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Велике Британије и Јапана, а учеснике је, испред општине Чајетина, поздравио председник СО Чајетина, Милоје Рајовић.

Друштво за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије  обележава ове године 15 година рада. Ово удружење обухвата дечије и адолесцентне психијатре и сродне струке као што су психолози, дефектолози, логопеди, представници школа, социјални радници, а на конгресу који се одржава сваке треће године окупља се велики број стручњака из земље и иностранства.

У фокусу 5. конгрес ДЕАПС-а је пре свега ментално здравље младих које из године у годину бележи све већи број деце са раним развојним поремећајима као што је аутизам, као и самоубилачко и опсесивно самоповређивање код адолесцената.

УНИЦЕФ, као међународна организација која базира своју мисију на остварењима права деце као нејосетљивије популације, успоставља контакте са свим државама света посебно обраћајући пажњу на програме који се баве овом темом. Из истог разлога сарађује и са ДЕАПС-ом.

СБ Чигота је и претходна 4 пута била домаћин конгреса  Друштва за дечју и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије, омогућавајући одличне услове за рад, истакли су саговорници.

УНИЦЕФ је омогућио да се све обрађене теме са конгреса нађу у публикацијама које су значајна подршка у даљем раду свима који се баве осетљивим темама везаним за децу и адолесценте.

Мирјана Ранковић Луковић