Са 30. јуном завршава се тромесечни мораторијум на отплату кредита, погодност банака коју је искористила велика већина дужника. Сада ћемо то све платити, питање је само како.

Сви они грађани који су дуговали банкама у Србији, или готово сви, искористили су прилику коју је иницирала Народна банка Србије а оберучке усвојиле банке, и прихватили могућност да им се на три месеца одложи плаћање рата по кредитима, дозвољеном минусу и кредитним картицама које имају, због економске кризе изазване корона кризом.

Дугови, односно ни главница ни камата, нису наплаћивани последњег дана, када је почео да важи мораторијум, до последњег дана јуна. Стиже јул, а с њим и наплата априлске рате.

ли, као што је и речено, те рате неће бити исте као оне пре мораторијума. Пошто се продужило трајање кредита, повећана је и укупна камата за три додата месеца, тако да ће рата сада бити виша.

Последњег дана јуна скида се и камата за популарни „дозвољени минус“ направљен у априлу, па ће тако бити и 31. јула (за мај) и 31. августа (за јул).

У Народној банци Србије кажу да су банке обавезне да (без додатних трошкова) обавесте клијенте и доставе им нови план отплате кредита.

Извор: мондо.рс