Статус еко-школе обнавља се на две године, па је школска 2020/2021.  за ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине година у којој се очекује обнова статуса. За тему којом би се бавили у наредне две године Еко-одбор одабрао је селекцију и рециклажу отпада. На данашњој седници Еко-одбора изнет је и план активности за ову школску годину.

У седам година постојања и рада под зеленом заставицом eко-школе, ОШ „Димитрије Туцовић“ обрађивала је више тема као што су отпад, енергетскa ефикасност, биодивирзитет, и вода. Анализирајући досадашњи рад како школе, тако и целокупне локалне заједнице на побољшању квалитета живота у чајетинској општини, Еко-одбор је одлучио да за тему поново изабере отпад.

„Ми већ 7-8 година имамо заступљену селекцију отпада у школи, едукујемо децу, раздвајамо отпад, поклањамо пластичне чепове… Као образовна институција покушавамо да се на том пољу максимално ангажујемо заједно са родитељима и представницима локалне заједнице, „ каже Мр Зорица Милосављевић, координаторка Еко-одбора.

На питање колико је еколошка свест развијена код људи, Зорица Милосављевић је рекла:

Еколошко понашање се може променити почев од малих ногу, од вртића, од како радимо са децом. Али када дете изађе из вртића, из школе, и када види да одрасли не поступају онако како се они уче, онда очигледно копирају одрасле. Одговорно тврдим да деца имају боље еколошко понашање него одрасли! Требало би да се пооштре законске мере и да се те законске мере поштују.“

На седници Еко-одбора данас су додељене захвалнице и књиге ученицима чији су радови  победили на конкурсу за обележавање Дана вода . Такође су припремљене и награде за најбоље радове ђака који су победили на конкурсу за Дан планете Земље, а које ће им уручити њихове разредне старешине. На данашњој седници усвојен је и план активности за ову школску годину.

Мирјана Ранковић Луковић