Данас је на Краљевом тргу на Златибору свечано отворен 12. Сајам меда под називом „Златиборе мој медени“. Учешће на овој сада већ традиционалној манифестацији за сада је узело седам излагача – из Београда, Ваљева, Чачка… али је најављен долазак још неколико учесника из Србије и Босне и Херцеговине. Организатор Сајма је Удружење пчелара „Златибор Чајетина“ под покровитељством општине Чајетина.

Добродошлицу излагачима и посетиоцима пожелео је председник Удружења пчелара „Златибор Чајетина“ Владан Шкодрић, а Сајам меда отворио је председник скупштине општине Чајетина Милоје Рајовић. Он је овом приликом рекао да општина Чајетина за пољопривреду годишње опредељује око 43 милиона динара, и да ће се са тим наставити и у наредном периоду.

„Све оно што ви радите, општина Чајетина помаже са 30% кроз изградњу објеката и набавку пчелињих друштава. Тако ћемо наставити и даље. Сигуран сам да ћемо и наредних година буџет за пољопривреду увећавати и на тај начин свима који желе да се баве пчеларством и производњом здраве хране помагати. Поносни смо што смо ове године помогли 25 нових, младих пчелара заједно са швајцарском агенциом ПДС“, истакао је председник СО Чајетина.сајам меда 1

Редовни учесник Сајма меда на Златибору је Мирослав Павловић из Брзана. Његова породица пчеларством се бави од 1978. године. У свом власништву има око 700 кошница и један је од највећих произвођача меда у Србији. 2009. године пчеларство Павловић проглашено је за робног рекордера. 2012. добило је златну медаљу на Новосадском сајму за млеч полен прополиса, а 2015. за ливадски мед.
„За овогодишњи сајам припремили смо ливадски, багремов и липов мед, мед у саћу и препарате на бази пчелињих производа (млеч, полен, прополис са пергом и неким лековитим биљем). То су производи за плућа, за крвну слику и слично. Старијим особама би препоручио ливадски мед који је пун минерала и витамина. За децу багремов мед пошто је по укусу најблажи, не проузрокује алергије и наравно мешавине за јачање имунитета, за крвну слику…“, каже Павловић.

сајам меда 4Поред разних врста меда, посетиоци Сајма имају прилику да купе креме и мелеме, али и да добију савете о употреби меда и других производа. Радослав Живковић из Београда на сајму учестује сваке године са својим пчелињим производима а од ове године излаже и мед.
„Ту су мелеми од пчелињег воска, меда, хладно цеђеног уља и лековитог биља. Без хемије, без конзерванса, без икаквих додатака. Наш је производ, породични. Ми то негујемо годинама. Мој отац је лекар. То је све извучено из природе и апсолутно је чисто. Наш организам најбоље препознаје природне ствари“, додаје Живковић.

Посебну пажњу посетилаца привукли су штандови домаћих излагача, на којима су представљени разноврсни пчелињи производи. Целокупан изложбени асортиман сви заинтересовани моћи ће да погледају до недеље 6. августа.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs