Под покровитељством Савета за родну равноправност општине Чајетина и подршку Женског центра из Ужица, у Чајетини је основано удружење Савез сеоских жена са циљем да своја знања, умеће и плодове рада лакше пласирају, а идеје спроводе. Мала свечаност поводом оснивања одржана је у суботу, 13. априла у библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“.

„Жене су препуне идеја! Већ смо се исказале три дана од оснивања, на Светски дан здравља који је обележен у Дому здравља у Чајетини, када су се жене саме понудиле и направиле колаче које су послужени деце – такмичарима квиза „Здравко“. Већ се креће, ради, имамо јако много идеја. Овај скуп у Библиотеци је поводом нашег оснивања на којем ће се одржато два предавања; једно је о томе како да не правимо смеће и то је један пројекат на којем ћемо да радимо стално,“ објашњава Јасмина Костић, председница Савеза. Она је овом приликом рекла да је идеја да, радећи на овом проблему у својим домаћинствима и ширећи сазнања и искуства, могу утицати на један еколошки развојни правац којем општина Чајетина тежи.

„Ја ћу, такође, одржати предавање које је у оквиру иницијативе „Храна сутрашњице“, манифестације која се на Златибору одржала прошлог октобра под покровитељством шведске амбасаде и шведског института. То је прича о томе како начин на који једемо може променити свет и како свако од нас променом малих навика може да направи велику ствар у овим климатским променама у којима смо данас , да на то утичемо и да водимо рачуна о томе какву ћемо планету оставити деци.“

Женски центар из Ужица је имао своје представнице на овом скупу које су чланицама Савеза сеоских жена поклониле производе настале у Рециклажном центру који је део Женског центра, а заузврат су након састанка  уживале у дегустирању јела које су спремиле чланице новооснованог  чајетинског Савеза.

Мирјана Ранковић Луковић