Лекарске ординације Дома здравља Чајетина ових дана пуне су пацијената. То су најчешће старије особе и деца који имају класичне симптоме прехладе: кијавицу, болове у грлу, главобољу и малаксалост, што може бити пропраћено и повишеном температуром. Поменути знаци прехладе слични су симптомима грипа, али се и поред тога не може са сигурношћу рећи да се ради о епидемији. Разлог томе је, кажу лекари, што се велики број радно-активног становништва лечи код куће.

Ако и дође до оболевања лекари саветују мировање, конзумирање што више течности, лаганију исхрану богату витаминима. Ако симптоми потрају дуже од два, три дана и буду појачани продуктивним кашљем и још већом малаксалошћу, обавезно се треба јавити изабраном лекару. Он ће на основу клиничке слике проценити да ли је неопходно увођење антибиотика или неке друге терапије.

Забележен је велики број пацијената старије популације који због болести или велике удаљености од ове здравствене установе, нису у могућности да дођу до лекара. У том случају екипе Дома здравља организовале су кућне посете.

Велике гужве су и на одељењу педијатрије, где се у току једне смене уради чак 50 прегледа. Лекари кажу да симптоми трају од пет до седам дана. Основна терапија је симптоматска, уз мировање, унос течности и витамина, како би организам ојачао и бранио се од вируса.