Одржани "Дани пастрмке" у Љубишу

Село Љубиш је место поштених горштака, који су судбином предодређени да живе на огњишту својих предака. Баве се воћарством, пољопривредом, сточарством, али и производњом пастрмке, а све то у правцу развоја овог места. Тако су дошли на идеју да се пастрмка промовише у правцу здраве хране. Из свега тога, произашла је манифестација под називом "Дани пастрмке", с тим да пастрмка буде заштитни знак овог места. Уз помоћ локалне самоуправе, идеја је спроведена у дело и пастрмка је постала заштитни знак по питању квалитета, али и количине. Другу по реду манифестацију "Дани пастрмке" отворио је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

DSC_0377 (Large)

"Поштовани пријатељи, добро дошли у Љубиш и хвала вам што сте вашим присуством подржали ову манифестацију, која ће, надам се, од ове године да прерасте на регионални ниво, јер производња пастрмке у овом брдско планинском подручју и у целом Златиборском округу, сигурно заслужује то, да ова манифестација прерасте у један шири скуп, а да се то дешава овде у  Љубишу и да органску производњу подржимо, сачувамо и да ја омасовимо", рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Туризам је главна привредна грана наше општине, тако да је главни мотив и овог догађаја управо туризам.

"Овај догађај свакако доприноси даљој видљивости села Љубиш и свих његових потенцијала који се могу видети овде.  На првом месту нетакнута природа, сеоски амбијент, а свакако рибњаци са пастрмком и многим угоститељским објектима у Љубишу. Све ово представља мотив више за туристе који бораве на Златибору да дођу и осете чари златиборског села Љубиш", каже Миљко Радишић из ТО Златибор.

DSC_0400 (Large)

Прво место освојили су Новица Јоксимовић и Мирослав Биљејић из Пожеге. Главни кувар био је Мирослав, а Новица организатор. Пекли су пастрмку на роштиљу и у фолији, такође на роштиљу. Мало домаћег зачина и додаци медитерана. Многи су били изненађени укусом управо због медитеранских зачина.

"Рођен сам у Љубишу, али живим  у Пожеги последњих 30 година. Риболовом се бавим од малих ногу. Одрастао сам на реци Љубишници, хватајући пастрмку. као млад сам почео и да је спремам и да се бавим специјалитетима за своју душу и друштво", прича Новица Јоксимовић.

DSC_0388 (Large)

Друго место освојила је Милка Пајовић из Ивањице. Овај део угоститељства није јој главно занимање, већ хоби. По наговору пријатеља дошла је да се такмичи и освојила је награду.

"Пастрмку припремам више од 20 година, јер славим Светог Николу. Од малена знам за тај рецепт, који није тајна. Битно је риба буде свежа, добро оцеђена и очишћена. Пуни се преливом од белог лука, першуна, лука влашца, вегете и још зачина за рибу, мало сирћета и лимуновог сока, а тајна добре припреме је пржење рибе на масти", саветује Милка Пајовић.

DSC_0380 (Large)

Ресторан "Жубор" из Прибојске Бање освојио је треће место. Награду је примио Жељко Јањушевић, иначе радник овог ресторана.

"Учествујем први пут на "Данима пастрмке", а у спремању рибе је учествовао Стеван Смиљанић, а ја сам им помагао око декорације", каже Жељко Јањушевић.

"Дани пастрмке" протекли су у пријатном амбијенту, а треба рећи да су сви такмичари победници у складу са квалитетом те врсте хране. Организатор ове манифестације је МЗ Љубиш, покровитељ је општина Чајетина, а свесрдну помоћ пружили су и ЈП "Културно спортски центар Чајетина", ТО Златибор и Златиборски Еко аграр.

https://www.youtube.com/watch?v=TB2WGGhUuUw

Мирослав Весовић, zlatiborpress.rs