У Србији је до сада постављено 19 мерних станица замерење свих алергених врста полена у ваздуху, а Златибор је прво туристичко место где се већ четврту годину врше ова мерења. На неопходност мониторинга полена суспендованог у ваздуху указала је Светска здравствена организација на састанку одржаном у Риму 2003. године, потврђујући да је аерополен битан узрочник алергијских реакција током последњих 50 година.

Резултати анализе аерополена омогућавају проучавање, превенцију, дијагностиковање, ако и лечење поленских алергија.Мониторинг аерополена спроводи се стандардизованом Хирстовом волуметријском методом помоћу апарата за седмодневно континуирано узорковање ваздуха, које спроводи Агенција за заштиту животне средине из Београда. Анализира се 25 типова полена и формирају се извештаји о ризику настанка алергиских реакција дневно, периодично, или након седмичне анализе, а ти подаци похрањују се даље, у базу Европске мреже за аероалергене.

У сезони цветања дрвећа, према речима Мирјане Митровић Јосиоповић, директорке Агенције за заштиту животне средине на Златибору је најјача концентрација поленових зрна чемпреса. Међутим честице полена немају велику протеинску масу па не угрожавају здравље људи. Управо, у том периоду, лекари препоручују особама склоним алергијама на полене, боравак у планинским пределима.

Период у коме је забележена највећа концентрација полена је време цветања трава, јер је Златибор препун пашњака, те је благовремена препорука Агенције била кошење. Што се тиче полена корова, посебно амброзије као највећег алергена, наша планина спада у веома повољна места за боравак. Анализе вршене у 2014. години од 3. јула до 19. октобра, говоре у прилог томе. Наиме, у овом периоду је на мерној станици Београд забележено укупно 2.782 поленова зрна амброзије по м³ кубном ваздуха, у кули 6.903, у Нишу 893, Пожаревцу 4.409, Чачку 1.747, Крагујевцу 2.903, а на Златибору свега 289 поленових зрна по м³ ваздуха. Због тога Агенција за заштиту животне средине често упућује грађане из свих крајева Србије који се распитују о кретањима полена да свој одмор проводе на Златибору.

polenУважавајући препоруке Светске здравствене организације о значају мерења и информисања о стању полена у борби против алергијских болести, стварају се календари кретања полена. Они представљају основну информацију за алергичне особе, али и за лекаре, комуналне службе и заинтересоване туристе. Такође су битни због правовремених почетака имунизације.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs