Трибина о превенцији наркоманије  одржана је у просторијама Библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини ученицима првог разреда средње Угоститељско туристичке школе, а потом  и седмацима ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. О штетним утицајима употребе дрога говорила је координатор Тима за превенцију наркоманије у школама Златиборског округа Др Мирјана Филиповић, која је и председница Савета за здравље у општини Чајетина.

Циљ трибине био је да ученици схвате да наркоманија спада у болести зависности од неке психоактивне супстанце, која, унета у организам, мења свест али и друге психичке функције, али и да их посаветују да одбију дрогу ако им буде понуђена.

„Циљне групе су ученици седмог разреда основне школе и ученици првог разреда средње школе јер се процењује да је то узраст где постоје највећи фактори ризика и ризичног понашања који могу одвести младе на пут зависности. Зависност, то је болест у правом смисли те речи, па тако и треба приступити томе. Оно што је јако важно на овим трибинама је да ученицима, наставницима и родитељима скрећемо пажњу да је наркоманија у све већем порасту“, истакла је Др Мирјана Филиповић.

У нашем друштву су и даље присутне предрасуде о неоправданој подели на лаке и тешке дроге, као и идеја младих да се дрога може узимати контролисано без неких већих штетних последица. Управо комбинација ове две врсте предрасуда доводе до тога да млади људи смањују дистанцу према психоактивним супстанцама што олакшава одлуку да се пробају, а да при том ни не знају шта се у њима налази.

„Смртни случајеви који су се недавно десили нису последица предозирања већ детоксикације, односно тровања. Деца све раније почињу да користе психоактивне супстанце. Они морају да буду свесни чињенице да се у школама дешава да деца продају деци дрогу, јер је све учесталија појава да нарко дилери регрутују, уцењују малолетнике знајући да они не могу да кривично одговарају  за своје поступке“. 

Овакве трибине део су пројекта који спроводи Влада Србије, а којим је предвиђено да се у систем информисања младих о штетним утицајима дрога морају укључити и родитељи како би били адекватни саговорници својој деци.

„Родитељи нису свесни да је то тако близу око нас, па је моја порука родитељима да покушају да живе са својом децом, а да деца не живе поред њих. Последње истраживање које је рађено са родитељима показује да деца која не користе психоактивне супстанце имају јако добру комуникацију са својим родитељима. Причају о свим темама па и о тим. Врло често родитељи нису спремни јер се боје да неће занати да одговоре на та питања, али ту су да признају и кажу да не знају али да ипак разговарају о томе“, поручила је координаторка Тима за превенцију наркоманије у школама Др Мирјана Филиповић, која је и председница Савета за здравље у општини Чајетина.

Тим за превенцију наркоманије има задатак да у преко 150 основних и средњих школа Златиборског округа одржи трибине за наставнике, родитеље и ученике. До сада је одржано преко 40 трибина.

Драгана Росић