У Музеју на отвреном „Старо село“ у Сирогојну одржан је девети по реду Вашар старих заната под називом „Одрживи сеоски занати и занимања“. Мала свечаност отварања одржала се на летњој позорници Музеја.

За ову прилику припремљено је нешто другачије отварање него обично, а све у циљу  очувања нематеријалне баштине нашег краја. Сплет српских игара и песама приказали су гости из различитих делова Европе и света, који немају српске корене, осим што их је домаћин чврсто повезао. Вашар је званично отворила историчарка уметности Зорица Златић Ивковић.

„Од самих почетака, од 1992. године када је основан Музеј, присутни су занати. Прва манифестација коју смо направили 1993. године, у част прве годишњице рада музеја, био је први вашар старих заната. Тада смо тек почели да упознајемо занатлије.“ 

Многобројни гости, посетиоци вашара, имали су прилику да посете занатлије, да виде њихове производе, начин израде, али и сами учествују у њиховој изради.

„Вашар је окупио 20так занатлија из златиборског краја. Неки су и раније учествовали, али има и нових учесника. Поента вашара је очување нематеријалне културне баштине, те тиме оправдавамо постојање музеја. То је наш задатак, да чувамо старе занате и да их презентујемо посетиоцима“, истакла је Ружа Зимоњић Кљајић, организатор програма.

Мирослав Весовић