Упркос лошем времену, и ове године су Јабланичани забележили одличну посету 9. сеоском Вишебоју, који је протекао у доброј организацији и још бољем расположењу.

Манифестација је почела у среду потпаљивњем катранице, а катран, то чудо и лек из природе, потекао је у суботу. Истог дана у вечерњим сатима присутни су уживали у играма и песмама златиборског краја, а јуче је на реду био сеоски вишебој. Ту су се вешти и одважни такмичари надметали на начин како се то некада радило на вашарима.

Захваљујући вредним домаћинима овог села, „Сеоски вишебој“ прерарстао је у фестивал традиције златиборског краја.

„Овакве манифестације дају наду да ће село живети и да ће село опстати“, рекао је Вукомир Божанић, председник ТУ „Јабланица“.

Сабор је свечано отворио Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. Он је у свом обраћању истакао да је овај фестивал потребан како би се очувало село и традиција.

Такмичари су се надметали у 13 дисциплина међу којима су од ове године и две нове: вуча на влаци коњском запрегом (једнопрег) и превлачење руком на брвну. У свакој дисциплини такмичари су награђивани за освојено прво, друго и треће место. У скоку у даљ из места, бацању камена са рамена и скоку у вис из места најбољи је био Бошко Станковић. У превлачењу кличка прво место освојио је Милош Милановић, у превлачењу конопца победила је екипа из Гостинице, а у новој дисциплини – превлачење руком на брвну, најбољи је био Миленко Петровић. Ручно стругање кладаром најбоље је пошло за руком Радојици и Владану Бакићу, а ручно стругање дубећом тестером екипи из Шљивовице. У дисциплини пузање уз бандеру најбољи је био Ђорђе Лазић. Загревање за главне дисциплине је била трка коња, коју је ове године добио Александар Бакић, који је јахао грлом Мадмазуел Србија. Највише узбуђења било је у три главне дисциплине: вуча коњима и воловима на влаци. У дисциплини вуча на влаци коњском запрегом – једнопрег, најбољи је био Иван Зорић. Што се тиче дисциплине вуча на влаци коњском запрегом – двопрег и ове године победу су однели коњи Немање Цветића. У главној такмичарској дисциплини вишебоја – вучи на влаци воловском запрегом, трећи пут заредом је однео Милош Драшковић.

Целодневни програм употпуњен је наступом културно-уметничких друштава, певачких група, као и трубачким оркестром Миладина Јовановића. Учесници програма били су готово свих генерација, од оних најмлађих, вољних да сачувају традицију својих предака, па до оних старијих, који је годинама негују.

Да манифестација остане запамћена и успешно одржана и ове године заслужан је организатор ТУ „Јабланица“ уз свесрдну помоћ суорганизатора: ТО „Златибор“, ЈП „Културно спортски центар Чајетина“ и МЗ Јабланица и покровитеља општине Чајетина.

Резултати победника манифестације
„СЕОСКИ ВИШЕБОЈ
ЈАБЛАНИЦА 2014. ГОДИНЕ“

Скок у даљ из места:
1. Бошко Станковић
2. Драгослав Јанковић
3. Иван Томић

Бацање камена са рамена:
1. Бошко Станковић
2. Милош Милановић
3. Драган Луковић

Превлачење кличка:
1. Милош Милановић
2. Милија Шуљагић
3. Марко Шуљагић

Ручно стругање тестером кладаром:
1. Радојица Бакић, Владан Бакић
2. Никола Савић, Урош Савић
3. Љубе Бакић, Чедомир Бакић

Ручно стругање дубећом тестером:
1. Екипа Шљивовица
2. Екипа Бакићи
3. Екипа Ријека
Трка коња
1. Александар Бакић, грло Мадмазуел Србија
2. Бранимир Газдић, грло Звездан
3. Иван Зорић, грло Викторија

Вуча на влаци коњском запрегом (једнопрег):
1. Иван Зорић
2. Бранимир Газдић
3. Немања Цветић

Вуча на влаци коњском запрегом (двопрег):
1. Немања Цветић
2. Иван Зорић
3. Иван Зорић

Вуча на влаци воловском запрегом:
1. Милош Драшковић
2. Драган Танасковић
3. Слободан Лечић

Скок у вис из места:
1. Бошко Станковић
2. Драгослав Јанковић
3. Марко Шуљагић

Превлачење руком на брвну у суножном ставу
1. Миленко Петровић
2. Горан Дидановић
3. Будиша Дидановић
Пузање уз бандеру:
1. Ђорђе Лазић
2. Милан Пауновић
3. Милија Шуљагић

Превлачење конопца:
1. Екипа Гостиница
2. Екипа Мокра Гора
3. Екипа Мочиоци