На кућне адресе пољопривредних произвођача почели су да пристижу обрасци неопходни за обнову регистрације пољопривредног газдинства. Ове године сам поступак обнове трајаће до краја априла, а упоредо са обновом газдинства произвођачи ће попуњавати и  захтеве за основне подстицаје у биљној производњи.

Власници регистрованих пољопривредних газдинстава не морају да брину да ће заказнити са обновом својих домаћинстава, јер је рок са 31. марта померен на 30. април.

bilje

„У наредним данима, биће добијена документација и код нас се може добити помоћ везана за попуњавање. Измена је та да је рок продужен на 30. април. Такође, у току обнове газдинстава биће и захтеви за подстицај биљне производње. У питању су основни подстицаји, који износе 2.000 динара по хектару. Уједно са обновом, вршиће се попуњавање и ових захтева“, каже Ана Прокић из Пољопривредне саветодавне стружне службе Ужице.

Како поручују саветодавци, произвођачи морају водити рачуна о томе да евидентирају све измене настале на парцелама када су у питању биљни засади, бројно стање кошница или грла, што је веома битно како касније не би имали проблем при остваривању права на субвенције.

djubrivo

„Што се тиче вештачког ђубрива, рок за предају је такође промењен у овој години. Почиње 3. маја и завршава се 20. септембра. Сви који купују ђубриво, потребно да је да сачувају рачуне, како би након завршене обнове, уз приложене рачуне и попуњавање захтева, добили повраћај који је планиран за ову годину“, наглашава Ана Прокић.

Одређене измене у овој години бележе се и када су у питању подстицаји за пчеларе, а везано за број кошница.

pčele-na-bagremu-e1328280473434

„Сада само пчелари који имају минимум 20 кошница моћи ће да добију субвенције, које су у овој години веће и износе 600 динара по кошници, тако да сви који планирају или им фали једно до два друштва или кошнице, нека то ураде у предвиђеном року, како би пријава стања била урађена од 1. до 30. априла. Захтеви ће слати од 15. априла до 31. маја“, поручују из ПССС Ужице.

Измена закона о подстицајима донела је и одређене новине за новорегистрована газдинства и парцеле. Наиме, земљиште које планирате да упишете као ново земљиште, можете пријавити тек прилоком обнове овогодишње регистрације која траје до краја априла, а на то земљиште које у овој години пријавите као ново, немате право да остварите субвенције у овој, већ тек у 2017. години. Такође, уколико региструјете ново газдинство у овој, субвенције ћете моћи да остварите тек у наредној години.

Извор: tv5uzice