Синоћ је одржана свечаност поводом обележавања Дана библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, угледне институције и једног од значајнијих центара културних збивања у нашој општини. Као и претходних година, овом приликом уручене су захвалнице сарадницима који су својим знањем и трудом помогли да ова установа ради квалитетније и боље.

Библиотаке „Љубиша Р. Ђенић“ је место окупљања љубитеља књиге, стваралаца, књижевника, уметника, учесника концерата, семинара и других едукативних програма. Промоције књига, књижевне вечери, тематске изложбе, стручна предавања само су део богате културне понуде која може да задовољи префињене и захтевне укусе публике. На свечаности одржаној поводом Дана библиотеке, директорка Снежана Ђенић присутне је упознала са историјатом ове културне установе , од њеног настанка па до данас.

svecana akademija 2

„Библиотека „Љубиша Р. Ђенић поред своје основне делатности настоји да чува, излаже, публикује историјску и културну баштину, вредности које темеље наш идентитет и негује традицију духовности. То представља велику привилегију и једно велико задовољство. Такође, она настоји да буде један својеврсни центар културе, култно место где се не прави разлика у облицима културног испољавања, где се преплићу различите културе и језици, као део једне духовне свеукупности. Јер, библиотеке и јесу укупно људско памћење , које нас истински повезује са нашим прапочетцима, где се проналази онај тајанствени, скривени смисао људског постојања. Чувари тајни, мисли и речи кроз векове иза нас. Чувари свега оног што ми заправо јесмо и без чега човек, у истину, не би био човек. Добро дошли у библиотеку „Љубиша Р. Ђенић“, истакла је Снежана Ђенић.

svecana akademija 3

Библиотека из године у годину има све већи број посетилаца, али и сарадника, којима су на овој свечаности уручене захвалнице. То су Живота Марковић, Мирјана Стакић, Драгомир Ћитић и Мирослав Верговић. Као и сваке године, библиотека награђује и свог највернијег читаоца. Ове године награда и захвалница припале су Анђели Јовичић.

Свечаност је употпунила млада виолинисткиња Сара Матовић и првак ужичког Народног позоришта Слободан Љубичић.

Драгана Росић, zlatiborpress.rs