Прва лапароскопска операција тумора на дебелом цреву је обављена у Општој болници Ужице, што представља значајан помак у развоју хирушке службе у тој установи, а њена примена пацијентима ће омогућити лакши и бржи опоравак.

Др Мирослав Станојевић, начелник хирургије у ужичкој болници, предводио је хирушки тим у коме су били др Владимир Варничић, хирург у тој установи, и проф. др Благоје Ђукановић из КБЦ Бежанијска коса, уз чију стручну подршку је примењена та процедура и обављена операција. Они су, у петак, оперисали седамдесетпетогодишњег пацијента из Ужица, коме је дијагностикован канцер у почетној фази.

Наводећи да је у питању једна од најсавременијих и минимално инвазивних хируршких процедура у дигестивној хирургији, проф.др Благоје Ђукановић је истакао да она за пацијенте представља мању трауму, али и лакши и бржи опоравак.

– Пацијент већ наредног дана од операција устаје и, за разлику од класичне хирургије након које опоравак траје дуже, после четри дана одлази из болнице, објаснио је проф. др Ђукановић, истакавши да ужичка болница има одличне хирурге који су у стању да самостално обављају и ту врсту пороцедуре.

Уз истицање да успешнот лапароскопске и класичне хирушке операције канцера дебелог црева зависи од стадијума болести, он је истакао да је од пресудног значаја њено рано октривање, а потом саветовао грађане да се јаве лекару код првих симптома и да обавезно ураде колоноскопију после 50.године живота.

Захваливши се др Ђукановићу на сарадњи и подршци, др Мирослав Станојевић је оценио да је нова процедуре од великог значаја и за болницу и за пацијенте, али да је за њену примену потребно да се болест открије у раној фази.

– Многи малигни тумори су излечиви, уколико се на време открију. Грађани би требало да оду на лекарски преглед, због тегоба које би могле да укажу на такве промене, како би се оне на време откриле, пручио је др Станојевић и истакао важност државног скрининга рака дебелог црева за рано откривање болести.

Др Јелена Раковић Радивојевић, директорка ужичке болнице, подсетила је на то да се лапароскопске операције у другим медицинским гранама обављају у тој установи од 2001. године.

– До данас је урађено око 4.700 ендоскопских операција у хирургији, гинекологији, ортопедији и урологији. Примена те методе у операцији дебелог црева је веома значајна за нашу болницу и сигурна сам у то да ће, попут кардиохирушких операција које се раде од пре четири године, и она постати рутинска процедура у ужичкој болници, рекла је директорка др Јелена Раковић Радивојевић.

Наводећи да ће је у питању виши степен здравствене услуге, која ће се обављати о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, др Милош Божовић, директор Здравственог центра Ужице, истакао је да пацијенти из Ужица и околине више неће морати да одлазе у друге здравствене установе.

– На нама је да у наредном периоду, заједно са Министарством здравља, обезбедимо и одговарајућу опрему да бисмо могли самостално и успешно да обављамо и ту хирушку процедуру, поручио је др Божовић и навео да та установа има подршку ресорног министарства и колега из Клиничког центра Србије и клиничко-болничких центара у намери да примењује најсавременије методе лечења.

Уз подсећање на то да се нова хирушка метода, у сарадњи са др Јорданом Лазаревићем из ваљевске болнице, примењује у КБЦ Бежанијска коса од пре годину и по, да су формирана два тима лекара и да је у тој установи до сада урађено више од 100 таквих операција, проф. др Ђукановић је најавио да ће он са петорицом колега са највише искуства, а уз подршку Министарства здравља, обучавати хирурге у здравственим центрима и болницама у Србији. – Уверен сам у то да ће Србија, за годину или две, бити лидер у региону када је у питању колоректална хирургија, казао је проф. др Ђукановић и најавио да ће ускоро почети државни скрининг колоректакног карцинима.

Извор: Данас