Око десет нових образовних профила биће на располагању ученицима који ове школске године заврше осми разред основних школа у Златиборском округу.

Како сазнајемо од Школске управе Ужице, туристичко- хотелијерски техничар је нови образовни профил који се уводи у школи у Чајетини, у техничком школама у Бајиној Башти и у Пожеги. Образовни профил комерцијалиста биће на располагању ученицима Угоститељско- туристичке школе у Чајетини и ТШ Пожега. Та пожешка школа нуди од наредне школске године и образовни профил техничар за компјутерско управљање, ЦНЦ, машина. За трговца ће моћи да се учи у школи у Косјерићу, за кувара и конобара у ТШ Нова Варош. Пожешка пољопривредна школа „Љубо Мићић“ уводи профиле оператер у прехрамбеној индустрији, прерађивач млека, цвећар- вртлар. Рачунарска одељења за ученике са посебним способностима за рачуанрство и информатику би требало да буду отворена у Ужичкој и Пријепољској гимназији.
Конкурсом за 2018/2019 је за Златиборски управни округ је планиран упис 106 одељења. Има 3116 слободних места, што је више него прошле школске године када је на подручју Школске управе Ужице одобрен упис 101 одељења за око 2 970 ученика.

Тренутно близу 2 980 ученика основних школа, са ученицима из Републике Српске, похађа осми разред у основним школама на подручју које покрива Школска управа Ужице, у Златиборском округу. Од постигнутог успеха у школи зависи колико ће их завршити осми разред. Подсетимо, на подручју Школске управе Ужице су 44 основне, 21 средња и три специјализоване школе, две музичке у Ужицу и Пријепољу и специјална школа за образовање ученика са сметњама у развоју у Ужицу. Златиборски округ укупно има 52 основне, 23 средње и три специјализоване школе.

 

Извор: Радио Луна