Након успешне реализације пилот-програма преквалификација за ИТ, који је покренут на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, као и наставка овог програма у још две фазе преквалификација, Влада планира нове програме. Циљ је запослење што већег броја кандидата у ИТ компанијама.

Национална служба за запошљавање 30. новембра 2018. објавила је јавни позив за набавку услуге извођења специјалистичких информатичких обука незапослених лица за тржиште рада.

Позив је доступан на сајту Управе за јавне набавке и на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворен месец дана.

Овим тендером предвиђена је обука 850 полазника, а пријављивање полазника биће обављено током фебруара. Извођење обука се планира од марта до септембра наредне године.

Полазници ће на курсевима моћи да науче основе програмских језика Java, Front-End, Web i PHP програмирање, а имаће прилику и да се укључе у две нове врсте обука, у односу на последњи круг: обуке за систем администратора и обуке за софтверско тестирање са основама програмирања.

Обуке ће се спроводити у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Зрењанину, али и у пет нових градова у односу на претходни круг: Врању, Сремској Митровици, Кикинди, Сомбору и Крушевцу.

Главни критериј за одабир понуђача је број пракси које нуде за полазнике и квалитет наставног кадра.

Обзиром да ИТ сектор у Србији расте за преко 25% годишње, потражња за кадровима из ове области је изузетно велика.

Тренутно је у току претходни циклус обука који похађа око 700 полазника.