Агенција за безбедност саобраћаја наставља активности усмерене ка унапређењу безбедности деце у саобраћају, са циљем да од 2020. године ни једно дете у Србији не настрада у саобраћајним незгодама. Једна од активности  је тестирање апликације коју Агенција припрема за пажљивкову смотру, такмичење које има за циљ унапређење знања о саобраћају најмлађих школараца.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја и локалног Савета посетили су ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат, где су ученицима првог разреда  на забаван начин указали на правилно понашање у саобраћају.

„Активност коју смо овде данас спровели је тестирање апликације коју Агенција за безбедност саобраћаја припрема за пажљивкову смотру. Пажљивкова смотра је реализована као пилот пројекат 2017. године, а Општина Чајетина је била једна од локалних самоуправа која је била укључена у тај пројекат. Ове године смо покренули апликацију јер желимо све да аутоматизујемо. Морамо да утврдимо шта деца тачно не знају и да одређене лекције усмеримо баш на децу која не познају довољно одређена правила у саобраћају“, каже Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја.

У пажљивковковој смотри претходне године учествовале су три узрасне групе: предшколци, ученици првог и другог разреда. У плану је да се да се њихово знање што више унапреди, а касније  да се у такмичење укључе и ученици осталих разреда.

„Циљ јесте да пратимо знање деце од предшколског до осмог разреда, да утврдимо шта не знају, на који начин да то савладају како би били што безбеднији у саобраћају. Од наредне године на нивоу свих локалних самоуправа у Републици Србији спровешћемо пажљивкову смотру која има четири фазе: на нивоу школе, на нивоу локалне самоуправе, затим регионално на нивоу школских управа и републичко које ће бити организовано у некој од локалних самоуправа где ће сва деца доћи и надметати се у знању о саобраћају“, додао је Петровић. Након што су показали завидно знање о прaвилима у саобраћају малишани су добили пригодне поклоне који на себи имају флуоресцентне, рефлектујуће материјале како би деца била што уочљивија како у дневним, тако и у ноћним условима.

 

Драгана Росић