Сваки кревет који се издаје на туристичким дестинацијама прве категорије, као што су Београд, Златибор или Врњачка Бања, од 1. јула биће оптерећен порезом од 3.500 динара годишње.

Према речима Мирослава Кнежевића, државног секретара у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, применом Закона о порезу на доходак грађана од 1. јула, они који издају смештај у домаћој радиности, која обухвата приватни смештај и „стан на дан“, биће опорезивани на много повољнији начин него што је то било до сада.

– Порез ће износити пет одсто од просечне бруто зараде остварене у претходној години, помножен са бројем лежаја и са категоријом туристичког места – рекао је Кнежевић. – За туристичка места прве категорије као што су Београд, Врњачка Бања и Златибор, износ ће бити између 3.000 и 4.000 динара и три и по хиљаде динара по једном кревету годишње. Овај порез се односи само на физичка лица која су власници соба, апартмана, станова и кућа које издају.

Кнежевић каже да је ова промена део системске реформе чији је циљ да се подстакне предузетништво у туризму, с намером да сви раде што боље и ефикасније. Он апелује на све оне који то нису урадили досад да у складу са законом региструју своје смештајне капацитете и поднесу пореске пријаве.

– Немамо прецизан податак на колико ће се физичких лица односити овај порез, зато што ту евиденцију воде локалне самоуправе – нагласио је Кнежевић. – Свака од њих зна колико је таквих кревета, а ми управо на овај начин желимо да имамо реалну статистику о томе колико има кревета у домаћој радиности. Министарство ће доћи до јединствене статистике, из које ће се видети колико је заиста гостију, ко су ти гости, колико се просечно задржавају, на који начин троше време на дестинацији.

Кнежевић каже и да је ово прилика да они који то досад нису урадили, под повољним условима региструју своје капацитете и почну да раде, и поручује да ако то буду избегавали, постоје санкције, повећане казне и туристичка инспекција.

Е-ТУРИСТА

Министарство туризма ради на стварању централног информационог система који ће се звати е-туриста, где ће пружаоци услуга моћи сами да пријављују госте и да их евидентирају. Очекује се да ће тај систем у пуној функцији бити до краја следеће године.

– Од 1. јула, док тај систем не буде креиран, сви пружаоци услуга неће морати да раде преко посредника. Моћи ће сами да раде, да воде књигу гостију и пријављују госте – каже Кнежевић.

 

Извор: Вечерње новости

Фото: Обиђи Србију