Изложба „Свет око нас“ – највећа макета објеката и људи на Балкану, постављена на 44 квадратна метра, у више од 100 реалних животних ситуација, отворена је до 25. маја у Градском културном центру Ужице.

Више од 5000 експоната и више од 1500 макета људи смештени су у село, град, болницу, на гробље, у циркус, рудник, возове, асфалтирају улице, венчавају се, снимају акциони филм, штрајкују…

Аутор изложбе Боривоје Вујић је прву макету направио још у шестом разреду и то кошаркашки терен, који се са осталим макетама које је правио две деценије, нашао у више од сто животних ситуација. Београдска публика је овај спектакл угледала првих дана другог миленијума.

Изложба је и наставно средство, јер обрађује теме света око нас, познавања природе и друштва и техничко образовање. Боривоје деци, зависно од узраста, одржи и предавање: првацима о животу и раду на селу и у граду, другацима о саобраћају и рељефу, трећацима о занимањима и о утицају човека на животну средину, четвртацима о обновљивим и необновљивим изворима…

Циљ изложбе је, истиче аутор, да деца разумеју како се упорним реализацијама идеја могу направити велика дела уз промоцију рада, образовања, креативности, упорности, стрпљивости и естетике.

Ужице је 38. град у Србији који има прилику да изложбу види до 25. маја, а следећа станица је Горњи Милановац.

(Извор: zoomue, фото: blic.rs)