Смучарски клуб Звезда са Златибора државни је првак у нордијском скијању и биатлону. Само са последњег Првенства Србије у нордијском скијању које је одржано у Сјеници, 32 такмичара су узела 29 од могућих 60 медаља.

Нордијско скијање није популарно као алпско, али већ неколико година око четрдесеторо деце га тренира на Златибору. Зими се такмиче у трчању на скијама и у биатлону где, поред нордијског скијања пуцају и ваздушном пушком. Не доконишу ни лети, већ возе популарне ролке, скије на точковима.

Клуб Звезду, у ком тренирају, створила је пре пет година група ентузијаста која се бавила нордијским скијањем. У жељи да популаризују овај спорт, чланарина за сву децу која желе да тренирају је бесплатна, а функционишу уз помоћ пријатеља и родитеља који се све више укључују.

„Имамо Ању Илић, Милоша Милосављевића и Миланка Петровића који своју опрему остављају овој деци. Комшије су нам дале просторију у којој смо направили мете. Стрељаштво вежбамо у стрељани у основној школи у Севојну“, објашњава Јанко Илић из „Звезде“.

У клубу се труде да деца оду на сва значајна такмичења у региону, а већ другу годину се такмиче и на Отвореном првенству Москве у биатлону. Они су створили Ању Илић, најбољу српску такмичарку у нордијском трчању, а сада покушавају да њеним стопама поведу децу 2005. годиште и млађу како би овај спорт добио нове шампионе.

„Када смо пре две године почели да развијамо нордијско трчање на првенству смо имали од 20 до 30 такмичара, а сада их има више од сто, почела је да се вози класика, што је велики напредак и у будућности са оваквом децом можемо очекивати више Ања“, каже Мина Илић, селекторка дечије репрезентације Србије у биатлону.

„У наредном периоду желимо да имамо такмичаре који ће отићи на Европски омладински олимпијски фестивал и који ће носити нашу заставу на великим такмичењима“, додаје Јанко.

Нордијско скијање је у бившој Југославији било доста популарније, чак се на Златибору одржавао Куп Маршала Тита, док се оно данас уз пуцање из ваздушње пушке, као дела биатлона и летње вожење ролки, популаризује на Златибору и Сјеници.

Извор:ЗУМ УЕ

фото: ЗУМ УЕ