Традиционални Сајам сувомеснатих производа у одржаће се 19. пут у Мачкату. Популарна Пршутијада окупиће 16 излагача, а организатори током три дана трајања сајма очекују више од 10 хиљада посетилаца.

Свечано отварање Пршутијаде и проглашење победника одржаће се у суботу 9. фебруара у 11 часова уз културно уметнички програм и трубаче. Познати производи као што су пршута, кобасица, сланина биће изложени до понедељка 11. фебруара, када ће бити извлачење добитника робних награда у наградној игри, а затварање сајма је у 18 часова. Поред 16 локалних произвођача од којих ће предузеће Југоинспект изабрати најбоље, учествоваће и гости из иностранства.

„Ове године као гости манифестације биће произвођачи из Италије, округ Парма, град Легирано, као и произвођачи француских сирева. То је једна новина која ће се ове године појавити на Пршутијади,“

каже Миљко Радишић из предузећа Златиборски екоаграр. Пршутијада је сврстана у прву категорију према правилнику о класификацији и категоризацији манифестација у Србији. Традиционални сајам је одлична прилика за произвођаче, који би требало да буду заштићенији јер је покренут поступак заштите географског порекла и успостављања жига гаранције „Добро са Златибора“.

„Већ 10 година сам у овој породици која се 30 година бави прерадом меса. Робу набављамо са Златибора и околине. Поред Мачката, учествујемо на сајмовима у Тополи и Александровцу. Нашу робу пласирамо на пијаци у Ужицу, али и у Јагодини, Крагујевцу, Краљеву и Београду. Ова манифестација нам много значи јер добијамо доста купаца, долазе људи из разних крајева да пробају наше укусе и коме одговара можемо наставити даљу сарадњу. То нам је важно због будућег пословања,“

каже

 из радње за прераду меса „Јолетић“. Поред значаја за произвођаче, изложбено – продајни сајам је веома битан у туристичкој понуди Златибора коју ће овог фебруара чинити и Сретењски маркет, ММА турнир и концерт Звезда гранда.

„Треба нагласити да сви гости који се нађу у том периоду на Златибору могу да уживају, да посете село Мачкат, да пробају наше чувене сувомеснате производе по чему су Златибор и општина Чајетина надалеко познати. Улаз на сајам је потпуно бесплатан за све посетиоце. Сама манифестација, 19. по реду, говори да из године у годину привлачи све већи број туриста. Прошле године је било негде око 10 хиљада посетилаца. Ове године очекујемо да ће број туриста бити знатно већи,“

каже Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор. Организатор манифестације је Удружење произвођача сувомеснатих производа златиборског округа уз подршку Туристичке организације Златибор, општине Чајетина, Златиборског екоаграра и Спортског центра Чајетина.

Списак учесника: СЗР „Лаке“, СЗР „Брковић“, „Златиборац“ д.о.о, ЗР „Димес“, „Сувомеснати производи Марић-Мачкат“, СЗР „Прерада меса Радовановић“, СЗР „Радојичић“, ЗР „Будућност, „Стојановић производ“, СЗМР „Јолетић, СЗР „Браћа Стојановић плус“, „Стојановић производ“, ЗР „Челиковић, „Прерада меса Бране Мачкат“, СЗР „Ширет“, „Шопаловић ширет“.