У Основној школи „Димитрије Туцовић“ одржана је пета седница Еко одбора, уједно последња у овој школској години. Повод окупљања било је обележавање Светског дана заштите животне средине, али и уручивање вредних награда ученицима и представницима школа од стране сталног партнера – Удружења грађана „Златиборски круг“.

Седница Еко одбора била је прилика да се направи резиме свега онога што је урађено у овој школској години. Сви планови су углавном реализовани, каже координаторка Еко школе Зорица Милосављевић, осим излета у Доброселицу и Гостиље, који су планирани након завршетка наставне године.

„Ми смо ове године толико тога остварили. Обележили смо пуно еколошких датума. Поносни смо на све конкурсе које смо реализовали у оквиру Еко школе, почевши од „Великог лова на биљке“, „Свака лименка се рачуна“. Успешно смо учествовали на конкурсу „Млади еко-репортери“ где су наши ученици освојили прво место у Србији. Пројекат „Велики лов на биљку“ смо завршили, предали смо радове тако да очекујемо резултате. Већ две године заредом добијамо награду у противвредности од 20 000 динара. Сво ово цвеће у школи, то је уствари наша донација, резултат рада Еко школе и награда за учешће у пројектима“, истиче Милосављевићка.

Еко школа има веома добру сарадњу са локалном самоуправом, јавним предузећима и установама које се радо одазивају на учешће у бројним активностима, а унапређена је сарадња са организацијама и удружењема. Стални партнер УГ „Златиборски круг“, је у оквиру пројекта „Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина“ расписало литерарни конкурс који се тицао тема о природи, на који су се јавили ученици свих школа са територије општине Чајетина.

„Пристигао је велики број радова. Ученици су веома афирмативно писали, дајући позитивне, лепе примере шта би они урадили да се промени нешто у вези са заштитом животне средине. Оно што је нама важно је да смо схватили да ученици заиста имају свест о томе како треба сачувати планету. УГ „Златиборски круг“ је припремило пригодне награде за ученике, а књиге је донирала ОШ „Димитрије Туцовић“, каже Јагода Јеремић из УГ „Златиборски круг“.

Поред награда за ученике УГ „Златиборски круг“ ОШ „Димитрије Туцовић“ донирало је две машине за шивење које ће бити смештене у асистивном центру.

„Школа у Чајетини је пионирска у многим областима, тако да је и асистивни центар, који је покренут у школи, први у овом делу Србије. Сада ћемо уз све апарате имати и две машине које ће се користити за прављење играчака од текстила који се скупља у оквиру акција које покрећу деца и наставници ове школе“, рекла је Весна Белчевић из УГ „Златиборски круг“.

На седници Еко одбора било је речи и о планирању традиционалне манифестације Еко вашара  – пројектног дана Еко школе који ће се одржати у петак, 14. јуна у парку у Чајетини.

Драгана Росић