На Златибору је данас одржано последње квалификационо такмичење у прављењу најбољег ајвара. Своје умеће је показало 10 екипа, а најбољи ће сутра учествовати у финалу ове манифестације које ће се одржати на Краљевом тргу.

Организација “Башта машта” покренула је ову јединствену манифестацију на територији целе земље,у оквиру које се током септембра и октобра месеца бира најбољи српски ајвар. По изјави организатора, основни циљ овог забавног и корисног такмичења је потрага за шампионима у припремању најбољег и најпознатијег српског производа у свету, као и спајање традиционалног и модерног, села и града, прошлости и садашњости.

„Организатор целокупне акције је „Башта машта“ уз помоћ Туристичке организације „Златибор“, као локалног партнера. Њима се захваљујемо јер нам увек изађу у сусрет, тако да направимо један сјајан догађај. Ту су и остали наши партнери, спонзори награда. „Рода“ је покровитељ читавог догађаја, МБС је спонзор прве награде и у полуфиналу и у квалификационим такмичењима, тако да имају такмичари за шта да се боре. Ту су и медаље за најбоље, захвалнице за све учеснике. Они проведу један леп дан, с’обзиром да им је све обезбеђено, треба само да дођу са рукама у џеповима и својим тајним рецептом“, каже Љиљана Вукотић, координатор пројекта. IMG_5328

У претходне две сезоне овај караван обишао је велики број градова, имао преко три хиљаде учесника и око осам хиљада произведених тегли специјалитета од паприка. На Краљевом тргу данас се такмичило десет екипа.

Подршку такмичарима дао је вд директор ТО „Златибор“ Владимир Живановић. Веома је поносан што се ова манифестација организује код нас, а посебно га радује то што ће се и финално такмичење организовати на Златибору. Према његовим речима у овом периоду године је мало манифестација, па је овакво дружење добродошло.

„Ми се трудимо да подржимо организацију самог догађаја, због локалног становништва и гостију који овде тренутно бораве. Иако је вансезона, на Златобору се одржава велики број семинара и конгреса. Овај догађај употпуњује њихов боравак и пружа један нови садржај“, истиче IMG_5339Живановић.

Финални догађај треће сезоне такмичарског каравана „Изађи ми на теглу“ одржаће се сутра са почетком у 10 часова на Краљевом тргу на Златибору. Најбољи ајвар мајстори из свих градова које је караван обишао у овој години још једном ће укрстити своје варјаче и тајне рецепте у борби за престижну титулу најбољег ајвар мајстора у Србији. Победнике очекују вредне награде, а посетиоце богат целодневни програм, разне креативне активације и дегустација шампионских рецепата из свих крајева Србије.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs