Настава од септембра могла би бити комбинована, што значи да би ђаци имали онлајн часове, али и сваке друге недеље долазили у школу, најављује министар просвете Младен Шарчевић.Министарство просвете интензивно ради на припреми модела наставе за наредну школску годину. Како истиче министар Шарчевић, сви кораци који се предузимају су превентивни како би у случају да и у септембру буде пандемија, за ђаке и родитеље све било спремно.

– Уколико вирус буде присутан, али пандемија јењава, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваку другу недељу долазили у школу, како би радили вежбе, додатне консултације, одговарали. Практично проводили наставну недељу на коју су иначе навикли – каже министар просвете.

Он појашњава да би уз поштовање епидемиолошких мера то практично значило да су једне недеље у школи, на пример, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти.

Организација наставе, па и комбиновање није проблем за старије основце, средњошколце и факултетлије. Посебна пажња је усмерена на најмлађе ђаке, односно на оне од првог до четвртог разреда основне школе, који не могу да буду сами код куће – каже министар.

Зато министарство већ сада ради анализе за колико најмлађих би морала да се организује настава по школама.

– Тренутно радимо анализу која обухвата неколико фактора. Колико деце има оба родитеља који раде, да ли су и које компаније спремне да једног родитеља пусте да ради од куће, колико школа ради у једној смени са свим овим прецизним подацима имаћемо пресек у Србији колико деце не могу да буду сами код куће и да сагледамо капацитете школских установа у којима је највише те деце. Па уколико буде требало, порадићемо на просторијама како би се добио релаксиран простор за наставу и учење, а у складу са епидемиолошким захтевима – каже Шарчевић.

– Чак и да не буде пандемије, имаћемо вредну архиву која се може користити у разне сврхе, па и за додатну наставу. Током лета радимо и на онлајн обучавању за директоре и наставнике – каже министар.

Могући модели наставе биће предочени Кризном штабу. Шарчевић каже да настава још није била тема, али да ће бити разматрана како би и министарство имало прецизнија упутства и знало који је модел најбољи.

Министарство просвете по избијању епидемије у Србији успоставило је онлајн наставу за све разреде и нивое образовања у року од три-четири дана. Државе у окружењу успеле су да организују наставу само за део разреда.

По свему судећи, Србија је стала у ред земаља лидера за онлајн наставу. УСАИД је пре два дана уручио награде најбољим наставницима на даљину. Висока оцена стигла је од УНИЦЕФ-а, Британског савета, Швајцарске конфедерације и Европске комисије која је приде и новчано помогла у набавци таблета за децу која их нису имала.

Када се ради о матурским прославама, Шарчевић каже да оне за сада нису децидно забрањене, али да би било мудро да се обуставе и да матуранти издрже без славља бар још две недеље.

– Битно је да се ђаци не окупљају бар још 15-ак дана, па крајем јула и у августу нека славе колико хоће. Сада у складу са препорукама морају да носе маске како би заштитили и себе и друге. Не верујем да би се некоме свидела таква прослава матуре и зато је мој савет да мало одложе. Има времена за све – поручује Шарчевић.

(Курир.рс/Блиц, Ж. Ј.