Минимална зарада у Србији у 2021. години биће већа за 6,6 одсто и износиће 32.126 динара, рекао је председавајући Социјално-економског савета Зоран Стојиљковић.

Стојиљковић је на конференцији за новинаре после седнице СЕС-а рекао да није било консезуса социјалних партнера о висини минималне зараде у 2021. години.

„Договора није било“, рекао је Стојиљковић и подсетио да су представници синдиката тражили да се минимална зарада изједначи са потрошачком корпом.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић, рекао је да су синдикати очекивали да ће се у разговорима о минималној цени рада доћи до минималне зараде од 34.000.

Он је рекао да ће неопорезиви део зараде бити повећан са 16.300 на 18.300 динара.

Повећање од 2.000 динара

Министар фианансија Синиша Мали најавио је, после седнице Социјално-економског савета, да ће минимална зарада у наредној години бити повећана за око 2.000 динара, а да ће влада поднети највећи терет тог повећања.

Каже да ће минимална цена рада по радном сату бити повећана за 172,5 динара на 183,9 динара.

„Имали смо веома тежак, али конструктиван дијалог“, рекао је Мали, додајући да су увек супротстављени ставови синдиката и послодаваца, али и да влада доноси коначну одлуку.

Истиче да се поред економске кризе влада одлучила да повећа минималац, јер сматра да је то важно да би се очувао реални животни стандард грађана.

Мали каже да је инфлација 1,5 одсто, тако да ће са повећањем минималца од 6,6 одсто, реално повећање бити 5,1 одсто.

„Сутра ће на влади бити донета одлука о повећању неопорезивог дела зараде са 16.300 на 18.300 динара. То је око осам милијарди динра које ће држава преузети на себе“, рекао је министар.

Прошле године минималац је био повећан рекордних 11,1 одсто, када је повећање било око 3.000 динара.

Министар финансија наводи да се влада водила интересом људи који примају минималне зараде, као и да је тачно то што кажу послодавци да повећање минималне зараде подиже и друге зараде.

„Желели смо да очувамо интересе послодаваца, иако је цео свет погодила највећа криза у историји“, рекао је Мали.

 

Извор: ртс.рс