Златиборац Самир Аслани у свом дворишту припремио занимљиву изложбу о макетарству.

На око два квадратна метра сместило се више од 400 макета авиона, хеликоптера и борбених возила а ту је и диорама једног аеродрома, са свим пратећим објектима, као што су хангари, складишта и контролни торањ. У углу диораме се налази и макета улаза у подземни аеродром какви су се градили у време СФРЈ.

Ова занимљива поставка на два квадратна метра је јединствена у Србији:

„Идеја је била да направим један мали музеј и мислим да ће то бити најмањи музеј у Србији, а вероватно и шире. Желим да упознамо што стране, што домаће туристе који долазе на Златибор са историјом наше авијације која је веома богата и бурна и имамо шта да покажемо. Поред тога, план нам је да направимо изложбу која се тиче самог Златибора јер је Златибор био веома познат и значајан једриличарски центар у краљевини Југославији, нажалост то је после Другог светског рата замрло. Идеја је да у наредних годину и по дана направимо једну велику диораму на којој ће бити приказана једриличарска школа на Златибору,“

каже новинар и љубитељ ваздухопловства који је авионе заволео у детињству читајући књиге и правећи прве макете.

Мини музеј посвећен авијацији су међу првима посетили предшколци из вртића Нарцис и ученици петог разреда основне школе Димитрије Туцовић на Златибору са наставницом техничког образовања Биљаном Чоловић. У плану је да почне са радом и макетарска секција у школи која ће можда садашње ђаке подстаћи да постану пилоти или инжењери.

Изложбу макета у којој су и руски Сухој СУ 57, амерички Ф117, кинески Ј15, као и домаћи Галеб и Орао  је тренутно могуће посетити у договору са власником, а следеће године ће музеј бити отворен за посетиоце сваког дана.

М. Ј.