Општина Чајетина опет се нашла у жижи интересовања. И даље се наставља прича о изградњи гондоле, која треба да буде најдужа на свету. 11. фебруара одржана је радна акција поводом почетка радова на изградњи гондоле на Златибору, а само три дана након тога, републички грађевински инспектор донео је решење по коме се општини Чајетина налаже да обустави све радове и да земљиште врати у првобитно стање. Међутим, из општине поручују да немају намеру да поступе по решењу и да ће радове ипак наставити.

У решењу пише да се инвеститору радова, општини Чајетина, налаже да затрпа откоп земље и исту врати у првибитно стање. Уколико се у одређеном року не поступи по налогу, радови ће бити спроведени принудним путем преко другог лица, о трошку извршеника. Међутим, из општине Чајетина поручују да ипак настављају са најављеним радовима.

IZJAVA BOJANA.avi_20170221_074029.573

„Ми смо свакако кренули са изградњом гондоле, јер је то најважнија инвестиција за Златибор у овој деценији. Гондола ће донети пуно профита и много нових туриста и инвестиција. Нисмо кренули да би одустали од рада, то није била радна акција што кажу млади „форе ради“, већ смо заиста кренули са тим активностима. Ако држава не препознаје интерес да се ради, ми смо у општини Чајетина препознали тај интерес.  Нисмо ту да рушимо и затрпавамо, већ да градимо и да подижемо, тако да ћемо ми наставити са активностима, а свакако ћемо наставити и са свим правним стварима, али наши захтеви стоје и чекају“, каже Бојана Божанић, директор ЈП „Голд гондола Златибор“.

Божанићева каже да је земљиште које је у државини ПК „Златибор“ и у својини Републике Србије могуће пренети на општину Чајетина и да је су већ поднели захтев министарству финансија да да дозволу да се уђе у посед земљишта, како на почетној, тако и на међустаници, како би радови почели.

И први човек општине Чајетина, Милан Стаматовић, каже да се са радовима наставља већ ових дана. Потребно је да се изместе водоводна и електроинсталација на месту почетне станице гондоле. Упркос забрани градње, Стаматовић истиче да није битно колика ће цена бити ни за локалну самоуправу ни за њега лично. Најављује још једну радну акцију – овога пута опширнију и са већим бројем учесника.

IZJAVA STAMAT.avi_20170221_074037.951

„Ми већ сада имамо озбиљне најаве из република бивше Југославије – из Македоноје, Словеније, Хрватске и Црне Горе, где људи хоће да дођу да помогну и да се укључе у обнову и изградњу земље Србије. Опште позната је ствар да овај пројекат има префикс националног пројекта, али то неко неће да призна“, наглашава Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Стаматовић каже да ће се ова радна акција звати Српска моба и наглашава да ће на њу доћи око 100.000 људи.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs