На фудбалском кампу Дејана Станковића „Деки5“ који се одржава на Златибору, гост и промотер је био некадашњи саиграч српског капитена из Интера Марко Матераци.

Некадашњи шампион света са Италијом и освајач Лиге шампиона са Интером деци на златиборском кампу пренео је искуства из 20 година богате каријере. Новинарима је причао о нади да ће се италијанска репрезентација и Интер поправити, али било је речи и о Зидану чије резултате поштује. Ово је Матерацију био други долазак у Србију, после опроштаја Синише Михајловића.

„Чуо сам да је на овој планини Црвена звезда била на припремама, то ми довољно говори о свему,“

каже некадашњи штопер који је у Интеру  са Станковићем провео осам од својих 10 година, а наступао је и за Перуђу, Евертон. Из дана у Интеру остало је познато пријатељство са Станковићем, Кристијаном Кивуом и Веслијем Снајдером.

„Пре свега осећам част што сам дошао овде код брата Декија јер смо имали прилике да се присетимо старих дана из Интера. Пријатељство је почело природно и убрзо смо почели да проводимо много времена заједно, а касније су почеле да се друже и наше госпође. Постали смо као близанци,“

Матераци је три године провео у Индији где је био тренер и менаџер клуба Ченај, а систем рада на Станковићевом кампу „Деки5“ му се веома допада и сматра га корисним за сву децу полазнике:

„Видим да све има структуру академије. Данас многи клубови имају академије, ми као клинци нисмо имали срећу да у наше време буде таквих пројеката. Јако је битно да у кампу буду ведете попут Декија Станковића који тим клинцима могу да помогну да се изграде као комплетне личности а не само као фудбалери. Видим овде комплетну организацију, и медицинске екипе и физиотерапеуте и све што има један клуб и деци да омогући неки пут. Да од малих ногу схвате шта их чека касније када постану професионалци.“

Четрдесетпетогдишњи Италијан је са репрезентацијом освојио Светско првенство 2006, а са Интером Лигу шампиона 2010,али су сада ови састави далеко од тих резултата.

„Када дотакнеш дно, мораш да устанеш и да наставиш даље. Ја се надам да ћемо ми да се подигнемо, ми као Италија имамо обавезу јер имамо четири звездице на дресу. Француска је јака, освојила је првенство и тек другу звездицу. Када се помене фудбал мисли се на Бразил, Немачку и Италију. Имамо обавезу да се нађемо на сваком Светском првенству, ми овога пута нисмо и веома ми је жао. Имамо новог селектора Манћинија који је свим срцем и душом желео ту функцију и ту одговорност. Надам се да ћемо са њим да се опоравимо и да се вратимо на стазе старе славе. Интер мора увек да буде у Лиги шампиона , сада се вратио ту после одличног шампионата у претходној сезони. Силно се појачао овог лета и једноставно мора да се бори за врх табеле. Неће бити лако, Јуве је много јак и тешко га је скинути са трона, али очекује се једно узбудљиво првенство.“

Новинаре је занимало да ли му смета што га свет можда памти провокатора због ситуације када је изазвао Зидана да га удари и добије црвени картон на последњој утакмици у животу у финалу Светског првенства 2006, на шта је Станковић као домаћин негодовао, али је Матераци одговорио да поштује Зидана и његове тренерске резултате.

Да подсетимо, на фудбалском кампу „Деки5“ који је почео 28. јула у току је друга смена, а камп на Златибору ће трајати до 18. августа.

M. J.