Будући средњошколци данас и сутра, од 8-15 часова попуњавају листе жеља у матичној основној школи. Због новонастале ситуације, условљене ширењем корона вируса, школа „Димитрије Туцовић“ предузела је све мере безбедности.

Мaли матуранти и њихови родитељи данас су у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини , уз помоћ директорке и наставног кадра школе, проверавали попуњене листе жеља и исправљали евентуалне неправилности. Чињеница је да и ове године у средњим школама у Србији има више места него ђака, тако да нико од ученика неће остати неуписан.

„Мала матура је протекла у најбољем реду и по мом мишљењу и мишљењу  просветног инспектора који је све то пропратио, а добили смо и званичан извештај од њега о току завршног испита. Ученици данас попуњавају листе жеља и као што видите стање са корона вирусом се погоршало тако да смо безбедност ученика а и нашу личну безбедност морали да подигнемо на виши ниво и ово је први пут да радимо овако, у овом амбијенту. Хвала Богу имамо лепо двориште, пуно зеленила па нам је пријатно и безбедно за рад“, каже директорка Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини.

Приликом попуњавања листе жеља веома је важно да ђаци наведу што више школа, бар седам-осам јер се може десити да остану нераспоређени. Свршени основци Ивана и Ђорђе решили су да своје школовање наставе у Ужицу.

„Управо смо попуњавали листе жеља за упис у средњу школу. На малој матури сам остварила 90 бодова и прва жеља ми је финансијски администратор, затим пословни и економски техничар“, рекла је Ивана Костић.

„Задовољан сам, имам 87 бодова и то је и више него што сам очекивао, све у свему добро сам прошао. Уписаћу техничку школу и прва жеља ми је ИТ затим телекомуникације и мехатроника. Сам сам бирао школе али наравно и родитељи су ми помогли“, додаје Ђорђе Баћковић.

Све жеље ученика биће унете у јединствену базу  а након тога биће распоређени у одговарајућу школу у складу са бројем бодова. Будући средњошколци имаће прилику да 6. јула још једном провере своје листе жеља а 13. јула почиње упис с тим што ће бити и други круг тако да ће нераспоређени ученици моћи да искористе и другу шансу.

Данка Миловановић