Данас је ОШ „Миливоје Боровић“ у Мачкату била домаћин Максијевог школског каравана. Ученицима првог и другог разреда су аниматори “Максијевог кравана“ на занимљив начин указали на значај здраве исхране и конзумирања воћа и поврћа.

У октобру прошле године компанија „Делез Србија“ је, под покровитељством Министарства просвете, покренула  национални пројекат „Макси школски караван“. Плановима Пројекта обухваћено је више од 15.000 ђака првака широм земље који ће проћи едукативну радионицу о важности уноса поврћа и на тај начин од малих ногу формирати здраве навике у исхрани. ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката, за сада прва сеоска школа нашег краја, данас се прикључила пројекту.

„Контактирали смо „Макси школски караван“; људи из „Максија“ – њихове компаније – су нам врло радо изашли у сусрет и дошли у нашу малу сеоску школу. Реч је о једној интерактивној радионици где ће и наши ученици учествовати у тој представи и кроз њу упознати свет здраве исхране и то како можемо користити воће и поврће у исхрани на  најбољи начин„, рекла је  Ана Ристановић, директорка ове школе.

„У нашој матичној школи су присутна данас деца из свих издвојених одељења: Криве Реке, Шљивовице и Горње Шљивовице. Реч је о ученицима првог и другог разреда који су учесници „Макси каравана“ и могу да кажем да смо ми једина сеоска школа која је укључена у овај караван“, каже Марија Спасенић, учитељица из Мачката.

Свесни да је у периоду развоја и одрастања деце исхрана веома важна, наставним планом и програмом предвиђене су разне активности везане управо за здраву исхрану. Такође, школа у Мачкату има и ђачку кухињу у којој се води рачуна о томе.

„У кухињи се деца врло здраво хране јер је јеловник урађен према препорукама нутрициониста. Са друге стране, у оквиру наших планова и програма су  наставне јединице о здравој исхрани укључене у неке наставне предмете. Ми, иначе, 16. октобра обележавамо Дан здраве хране и тога дана деца доносе од куће нпр. разно воће и поврће, праве воћне салате, након чега организујемо једну здраву гозбу“, објашњава  учитељица Милица Тодосијевић.

Програм „Максијевог школског каравана“ заснован је на идеји да се кроз игру и кратке едукативне приче деци најлакше преносе поруке о благотворном дејству редовног конзумирања поврћа.  У око 100 основних школа широм Србије проћи ће радионице у којима ће деца учити зашто је важно да им броколи, шаргарепа, карфиол, паприка, тиквица, постану омиљени. А уз илустровани кувар са здравим рецептима, који су данас добили и ђаци школе „Миливоје Боровић“ , деца ће моћи да заједно са родитељима припремају укусне залогаје од поврћа.

Мирјана Ранковић Луковић