„Аматерска позоришна сцена“ из Прибоја је синоћ у Дому културе у Чајетини извела представу „Лаки комад“. Представа је рађена према тексту Небојше Ромчевића, а у режији Милорада Микија Дамјановића. Прибојско аматерско позриште поново је оживело пре две године, а ова представа је још један корак ка циљу за успостављање професионалног позоришта у овом граду.

Иза наслова драмског дела „Лаки комад“ скрива се сва тежина теме пропадања интелектуалца под притиском морално посрнулог окружења која, иако комедијашки обрађена, оставља укус горчине.

„Ово је текст Небојше Ромчевића који, као и сви квалитетни текстови, тежи ка некој универзалности, а у овом случају изгледа то и постиже. Говори о неким манама нашег друштва кроз једну трагикомичну варијанту, прилично савремену…о томе како то ми наслеђујемо од наших предака неке лоше особине, како нам се нешто не да да будемо бољи него што јесмо тренутно и него што смо били, и говори о томе како један архетип оца, ауторитарног, поквареног, може да упропасти и сина, и све што му се дешава“, објашњава Саша Бијелић, глумац -аматер АПС из Прибоја.

7

Са прибојским глумачким ансамблом је, овога пута у улози редитеља, на представи радио глумац Милорад Дамјановић. Сарадња је почела представом „Чаршија“, а успешно се наставила и на следећој, „Заслужени одмор“, са којима је ансамбл прошао до републичког фестивала аматерских позоришта. „Лаки комад“ је показао да не треба мењати тим.

„ Мики Дамјановић је тренутно веома ангажован глумац у Београдском драмском позоришту . Воли Прибој и увек успева да исзвуче неки квалитет од нас. То је зато што нас и добро познаје, а кажу да је добра подела улога – пола представе“.

Они који су синоћ дошли да погледају представу лепо су се забавили, насмејали а и замислили. Али, њих је било мало. Скоро празна сала показала је да „Лаки комад“ сасвим сигурно осликава пропадање једног друштва у свим животним сферама. Када је о култури реч, ту је и највидљивије. Ако би смо тражили изговор у лошем времену, истине ради би требало рећи да је било и лепшег (у сваком смислу), али је резултат почесто био исти. Чак и када је улаз бесплатан.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs