Кошаркашка репрезентација Србије узраста до 19 година на Златибору спроводи први део припрема за Светско првенство, које ће се од 29. јуна до 7. јула одржати на грчком острву Крит.

Селекција Србије је претходног лета у узрасту до 18 година освојила европско злато, а високе амбиције имају и пред Светско првенство за које се од 29. маја спремају на Златибору.

Српска репрезентација такмичиће се у групи Д са екипама Кине, Порторика и Француске. Систем такмичења је такав да све екипе из група пролазе у елиминациону фазу, а група у којој је Србија (Д) укршта се  у осмини финала са групом Ц где су Грчка, Аргентина, Филипини и Русија, а евентуални сусрет са Американцима могућ је од полуфинала.

Тренутно је на припремама 14 играча: Тома Васиљевић (Динамик), Немања Костић (Динамик), Срђан Крсмановић (Борац Чачак), Богдан Недељковић (Игокеа), Богдан Рутешић (Партизан), Алекса Ћубић (Слобода), Владимир Радомировић (Динамик), Филип Петрушев (Гонзага САД) , Александар Шрајер (Војводина), Огњен Мићовић (Борац Чачак), Павле Кузмановић (ОКК Београд), Алтин Исламовић (ОКК Београд), Лука Церовина (Мега) и Лазар Грбовић (Динамик). Касније се прикључују  Далибор Илић из Меге, Зоран Пауновић из ФМП-а, Марко Пецарски и Урош Трифуновић из Партизана због обавеза у плеј офу Суперлиге Србије. У екипи нема повређених Аријана Лакића и Матеје Јовановића, Балше Копривице (уписивање колеџа) и Алена Смаилагића.

После боравка на Златибору Србија ће 10. и 11. јуна у Београду одиграти два контролна меча са Русијом, док ће 17. и 18. јуна у Вршцу угостити екипу Француске. У периоду од 24. до 29. јуна, одиграће још две пријатељске утакмице на Криту, пред почетак Светског првенства, против домаћина, Грчке и вероватно првог фаворита за злато, Американаца.