11. Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ биће одржан од 15. до 19. августа, ове године на две локације у Србији, у Ужицу и на Златибору, и у Вишеграду – Андрићграду у Републици Српској. Тим поводом у просторијама Туристичке организације Србије одржана је конференција за новинаре којој су присуствовали представници градова и општина које учествују у организацији овог догађаја.

На овогодишњем, 11. Међународном дечијем фестивалу фолклора „Лицидерско срце“, учествоваће око 1.000 деце и младих из десет земаља (Белорусије, Тајвана, Чешке, Немачке, Украјине, Молдавије, Грузије, Индије, Републике Српске и Србије), из укупно 20 ансамбла. Осим народне игре, сам фестивал обухвата низ манифестација које ће се одржати у Ужицу, на Златибору, у Вишеграду и Андрићграду, најавио је Владимир Вељовић, члан Организационог одбора Фестивала.

„Деца ће имати прилику да једни другима покажу своје игре, као и да у Злакуси, као једном од најстаријих занатских места, својим рукама направе нешто од те чувене глине. Да обиђу Терзића авлију, да посете чувену пећину, да два дана проведу на Златибору, да се међу собом друже. Старији ће разменити властита искуства на међународној трибини „Деца чувари традиције“.

Део тима, који већ 11. годину веома успешно организује ову манифестацију, је и ТО „Златибор“. На овој планини, како је навео директор Владимир Живановић, тренутно има око 25 000 гостију. Поред домаћих туриста, којих и даље има у највећем броју, Златибор све чешће посећују гости из Кине, Израела, Немачке, Белгије, Холандије, Италије…, који ће имати прилику да, у оквиру предстојећег Међународног фестивала фолклора, виде представнике својих земаља у промоцији традиције и културе.

„Сматрам да је ова манифестација пример добре праксе, како се заједничким радом и удруживањем субјеката који послују на истој територији (Западне Србије и Републике Српске) може направити једна добра манифестација. Тако се јединствено, као дестинација, представљамо целом туристичком тржишту“, истакао је Живановић.

„Што се тиче Ужичана, за време фестивала они се труде да традиционално буду добри домаћини, да поред игре и песме коју презентујемо из нашег краја, покажемо нашим гостима и неке туристичке атракције којим се поносимо“, рекао је Иван Станисављевић, заменик градоначелника Ужица.

Фестивал „Лицидерско срце” одржава се у организацији Удружења грађана „Ера” из Ужица, у суорганизацији Града Ужица, Представништва Републике Српске у Србији и Туристичке организације Златибор, и уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства спољних послова Републике Србије.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Драгана Росић