Снег који се забелео на Златибору није изненадио екипе КЈП „Златибор“. Покривач висине око 6 центиметара уклоњен је у најкраћем могућем року, а сви путеви су подасути сољу и ризлом, тако да се саобраћај одвија несметано. Шеф Службе зимског одржавања путева КЈП „Златибор“ Миломир Каљевић каже да су екипе овог предузећа већ „уходане“ и раде по предвиђеном распореду, посећајући које су деонице у њиховој надлежности.

„Ми стандардно имамо насељено место Златибор. Ове године имаћемо више посла јер је изграђено доста нових улица, практично и насеља, као што је Тић Поље. Ту су и села: Јабланица, Доброселица, Љубиш, Субло, Сирогојно, Алин Поток и Шљивовица. ЈКП „Водовод Златибор“ чисти Чајетину и пут за Криву Реку преко Мачката, и стари пут до Беле Земље. За чишћење засеочких путева задужена су приватна лица, које путем расписивања тендера одређује Општина“, истакао је Каљевић.

Поред постојеће механизације која се редовно сервисира, КЈП „Златибор“ тежи да сваке године, колико је у могућности, набавља и нове машине.

„Ове године имамо један трактор више, а за неких месец дана стиже нам нов камион, а почетком године и нова машина ИЦБ, тако да ћемо имати довољан број машина да одрадимо оно што је у нашој надлежности. Проблем ове године је око техничких прегледа, зато што је пооштрена ситуација. Морају да се раде атести за сву опрему на возилима која чисте: за носаче раоника, за додатна светла итд. То нас доста успорава“, додаје Каљевић.

Зима на Златибору зна дас буде веома окрутна, па екипе зимског одржавања из досадашњег искуства тачно знају које су деонице најкритичније.

„Када дува јужни ветар, најкритичнији је путни правац према Алином Потоку. Када дува северни онда је Љубишка превија и сам Златибор, Јабланица итд. Све зависи од времена. Уствари, нема ту неке лаке деонице, ако је зима јака свуда је исто“.

Обавезе зимске службе су јасне, да све путне правце одржавају проходним, а на возачима је да буду пажљиви и обазриви за воланом, поштују сигнализацију и вожњу прилагоде условима на путу, како би се избегле нежељене последице.

Драгана Росић