Пролеће је време када змије излазе из својих склоништа и тада је повећана опасност од њиховог уједа. Лекари Одсека хитне помоћи при Служби опште медицине Дома здравља Чајетина кажу да је то период године када морамо бити посебно опрезни, те препоручују одређене мере заштите приликом боравка у природи,  као и важне савете како поступити у случају уједа змије.

Код нас постоје две врсте отровница, поскок и шарка, a oпште правило је да нам од змија не прети опасност уколико их не узнемиравамо. Оне неће да нападају ако нису саме угрожене, односно ако не нагазимо на њих или не наиђемо на легло где чувају своје младе. Како бисмо избегли нежељене последице лекари препоручују одређене мере заштите:

„У пролеће је опасност повећана јер је то период када оне излежу младе. Људи када излазе у природу морају да буду посебно опрезни и спремни на то да може да се деси нека непредвиђена ситуација. Због тога се превентивно препоручује ношење панталона од чврстог материјала, обуће која је чврста, као што су чизме и слично. У шетњи обавезно користити штап којим се упозорава долазак човека“, објашњава докторка Татјана Кићановић, специјалиста ургентне медицине.

Уколико до уједа змије ипак дође  морамо знати како да поступимо.

„Поступак је такав да се човек стави у стање мировања, да се не креће, јер кретањем се појачава циркулација и отров се брже шири по организму. Део тела где се ујед десио се имобилише и особа се што пре транспортује у здравствену установу. Могу да се стављају хладне облоге, али не лед на месту уједа. Врло је важно пити што више течности“, додаје докторка Кићановић.

У Службу хитне помоћи у Чајетини до сада се јавило неколико пацијената са уједом змије. Приликом доласка у здравствену установу пацијенти су одмах добили серум против змијског уједа, а затим упућени на инфективно одељење Опште болнице Ужице.

Драгана Росић