Са циљем да се посетиоци и туристи као и локално становништво на популарној туристичкој дестинацији Златибор осећају безбедно, туристички посленици општине Чајетина предузимају све препоручене мере здравствене заштите. Да се гости тако и осећају, показатељ је и велики броја гостију који су током јула боравили на овој планини, као и број индивидуалних резервација за август.

Као што смо се пре неколико дана уверили у Сирогојну, туристи су и у овим специфичним епидемиолошким околностима наставили да долазе на Златибор окрећући се све више природи и њеним лепотама које ова планина издашно нуди. Директор ТО Златибор каже да су у оваквим околностима задовољни бројем посетилаца који је од половине јула кренуо да расте, а најаве за август дају места за оптимизам.

„Ми, локалци, срећемо туристе на неким до сада неким скривеним местима; људи посећују пропланке, шуме, пикник места поред река… Велико интересовање је за пространствима, природом Златибора и у сваком кутку наше општине ми можемо наићи на туристе,“ каже Владимир Живановић, директор ТО Златибор. „Овај викенд иза нас говори у прилог томе да наша дестинација заиста има капацитет. У викенду иза нас попуњеност капацитета је била преко 95%. Велико је интересовање, резервишу се смештаји у некој значајнијој мери и надам се да јбољи период за туризам долази.“

Стопића пећина је скоро достигла цифру прошлогодишњег броја посета у истом периоду. Такође су добро посећени Гостиље, Сирогојно, Водице са својим ЕЛ пасом, Увац, као и поједини локалитети недалеко од центра Златибора , Авантура и Дино парк.

„Понављам, ова дестинација је показала разлог због чега се разликује од осталих дестинација,  пре свега то је богатство садржаја које се туристима нуде, атракцијама, по свежем, здравом ваздуху, доброј природи и здравој храни“.

На питање да ли ће се у августу одржати поједине планиране културне манифестације, Живановић је рекао да је безбедност гостију овога пута на првом месту.

„Мислим да овог лета нећемпо имати концерте на отвореном, све у циљу спречавања ширења вируса и стварања нових жаришта. Треба нагласити да су сви хотелијери и комплетна туристичка привреда Златибора предузели мере. Свесно су донекле смањили своје капацитете; направили су потребна одстојања у својим ресторанима, угоститељским објектима, баштама, константно врше дезинфекције објеката… Локална управа такође ради на дезинфекцији јавних површина, паркова, установа које су од јавног значаја, тако да се све предузима у циљу превенције и заштите живота, односно безбедности људи“, нагласио је Владимир Живановић.

Ако је јул био месец у којем су на Златибору боравиле највише спортске екипе, резервације за август показују да ће примарно место заузети индивидуални гости. Према  истим показатељима, каже Живановића, попуњеност капацитета у наредном месецу могла би на дневном нивоу бити између 25 и 28 000 гостију.

Мирјана Ранковић Луковић

сниматељ Давид КОлаковић