Друштво добровољних давалаца крви „Кап по кап – живот“ Ужице данас је у просторијама Специјалне болнице Чигота организовало редовну годишњу акцију давања крви. Ово је једанаеста акција давања крви која се спроводи у општини Чајетина, а поред наших суграђана акцији су се одазвали даваоци из Вишеграда, Гацког и Пријепоља.

Акција добровољног давања крви је одржана у организацији друштва „Кап по кап – живот“ Ужице, за потребе пацијената из нашег региона који ће се лечити на Војно медицинској академији у Београду. Покровитељ акције је општинско веће општине Чајетина, а акцију је подржала и Специјална болница Чигота.

„Сви наши даваоци који пролазе кроз ову акцију добровољног давања крви пролазе једну посебну тријажу. Ту је наш шеф едукативног тима који води едукацију давалаца и припрема их за саму акцију, а после акције давања крви води akcija1рачуна о њиховом здравственом стању. Ту је спој две еминентне установе ВМА и Чиготе тако да могу са поносом да кажем да сви наши даваоци пролазе један специјалан третман. Биће уведени у евиденцију ВМА, тако да ће у каснијем животу, ако буду негде лечени имати један привилегован статус“, рекао је председник удружења ДДК „Кап по кап – живот Ужице“, Радован Јањић.

Највећи број добровољних давалаца који су се одазвали акцији су са подручја општине Чајетина, Ужица и Пожеге, али ни овога пута нису изостали пријатељи из Републике Српске. Председник „Удружења добровољних давалаца Гацко“ Вуковић Мирослав каже да ово друштво броји око 300 давалаца који се редовно одазивају свим акцијама.

akcija3„Били смо у Вишеграду, у Сребреници, у Плужинама. Организујемо двије акције у Гацку где редовно, сваке године крв да преко стотину људи. Ове године смо дошли у сарадњи са људима из Ужица. Надам се да ћемо и у будуће долазити на ове акције и драго нам је што су нас позвали да будемо њихови гости. Ми смо на недавно одржаној акцији у Вишеграду имали 28 давалаца који су први пут дали крв. Значи, са људима треба разговарати, позивати их… Овом приликом позивам све људе који су здрави и који могу дати крв да дођу да дарују крв, јер свака кап крви, свака доза некоме спаси живот“, додаје Вуковић.

Допринос акцији дали су и чланови Актива ДДК „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград.akcija4

„Ми добровољни даваоци испред хидроелектране свуда смо распострањени. Ја дајем крв сваких шест месеци. До сада сам крв дала 11 пута. Овдје сам први пут, јер се мјењамо. Има нас 70. Сутра идемо у Требиње, а прекосутра једна наша група иде на Косово“, каже Зорица Матић – председница Актива ДДК „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград.

Друштво добровољних давалаца крви „Кап по кап – живот“ Ужице акције добровољног давања крви организује једном или два пута месечно. У септембру ће акција бити организована у Пожеги, а потом следе акције у Београду и у Ужицу.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs