У златиборском селу Гостиљу права атракција је 22 метра висок водопад на Гостиљској реци, а низводно од њега на свега пола километра надовезало се још 15 мањих атрактивних слапова, све до реке Катушнице. Уз њих је уређена приступна стаза, да та дела природе буду на видику и у објективима фото-апарата, а ту су и три мостића, клупе и други потребни садржаји.

Гости с разних страна долазе у Гостиље превасходно због водопада. Из године у годину све их је више. Ове сезоне, кажу у Туристичком удружењу Гостиље, било их је око 33.000, углавном домаћих. А од странаца Иранци су били најбројнији.

– Преко 1.000 гостију из Ирана посетило је током лета и јесени овај водопад. И ми смо изненађени њиховом бројношћу. Долазе организовано, мислим да су то посете преко агенција из БиХ и Хрватске. Водопад им се веома допада, готово да није било дана без једног или два аутобуса с гостима из Ирана. А годе им и наши производи, мед посебно: један продавац меда прича да им је летос продао много тегли – каже за наш лист председник Туристичког удружења Гостиље Мирослав Туцовић, додајући да су од осталих странаца овде највише долазили Словенци, Македонци, гости из Републике Српске и Црне Горе, Немци, Холанђани, Кинези… Они приликом одмора на Златибору обавезно походе Гостиљски водопад.

Ова туристичка сезона остаће у Гостиљу упамћена по кишним данима, малтене током целог лета. То је свакако утицало на посету водопаду (где улазница за одрасле кошта 150, а за децу 100 динара): надали су се новом рекорду, али била је нешто слабија него рекордна прошлогодишња, када је 37.000 људи видело ове атракције на Гостиљској реци.

– И током овог михољског лета има посетилаца, дође понека екскурзија. А за водопад нема паузе: свима ће бити доступан и у зимској сезони, када многи свраћају и снимају леденице низ његов ток. Тада су путеви и прилази Гостиљу увек очишћени – истиче Туцовић и напомиње: – Осим водопада има у селу и других садржаја. Обновили смо родну кућу Димитрија Туцовића, преко лета за купаче ради велики отворени базен са изворском водом, овде је и рибњак, затим коначиште и ресторан у коме се служи свежа пастрмка, а само име Гостиља довољно говори о гостопримству становника.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

Фото: Туристичка организација Златибор