Исплата субвенција за регистрована пољопривредна газдинства ове године, по речима Владимира Бојовића, директора Златиборског Еко аграра, је редовна  и без већег кашњења. На њих се чека око два месеца, за разлику од претходних година, када су подносиоци захтева чекали и више од пола године.

„До краја године, најављена је појачана контрола свих субвенција које су дате у претходне две године, како би и пољопривредници стекли увид да, и поред тога што се трудимо да им помогнемо у што бољој мери, морамо да контролишемо та средства и начин на која се троше. Већ наредне године фокусираћемо се да дајемо наменска средства која воде до економске одрживости“, наглашава Бојовић.

eko agrar 34

Сврха овога је да се једном пољопривредном газдинству омогући да на најбржи могући начин, у току једне године, добије потребна средства како би стало на здраве ноге по питању пољопривредне производње, а не да сваке године тражи помоћ од Еко аграра, истиче Бојовић и додаје да је циљ Еко аграра да се повећа капацитет пољопривредне производње, а новина у пословању овог предузећа је та да од сада постоји и саветодавно тело. Наиме, од овог месеца, ангажована су два дипломирана инжењера сточарства, који ће бити од велике помоћи како на терену тако и у канцеларији, како би се пољопривредни произвођачи могли у сваком тренутку обратити за помоћ, како финансијску, тако и саветодавну.

Највеће грешеке које пољопривредници праве су управо грешке на изградњи пољопривредних објеката, а за те намене, Еко аграр даје највише новца. Грешке су у види непланских и непрактичних објеката, а до краја године, уз помоћ струке, биће израђена документација за пар типских објетака, како би будући произвођачи знали шта је најпотребније и како би обезбедили економичност и одрживост својих пољопривредних објеката.

eko agrar 22

Када је реч о субвенцијама, у протеклом периоду највише захтева поднето је за механизацију, пре свега за набавку трактора, када је преко субвенција набављено више од 20 нових трактора за само пола године. С друге стране, министарство пољопривреде субвеционисало је камату за пољопривредне кредите код пословних банака. Захтеви су подношени и за набавку и проширење сточног фонда. Од ове године субвенционише се и набавка сточне хране.

Ових дана, и комисија је на терену, где се врши провера да ли добијена средства потрошена наменски, како не би долазило да разних малверзација. Они пољопривредни произвођачи, који добијене субвенције нису утрошили наменски, биће санкционисани, тако што наредне три године неће имати право на подношење захтрева, а самим тим ни за добијање нових субвенција.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs