И после жетве стара цена брашна и хлеба, цена хлеба највише 46 динара

Малопродајна цена векне хлеба од брашна "Т-500" не сме прећи 46 динара, одлучила Влада. Ова одлука ће важити до 31. јануара наредне године и донета је с циљем да се спрече поремећаји на тржишту, обезбеди максимално снабдевање свих потрошача и заштита нижих социјалних категорија, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. Произвођачи хлеба су обавезни да произведу и ставе у промет хлеб од брашна "Т-500", најмање 40 одсто дневне производње, преноси Танјуг. Трговци су дужни да у структури дневне набавке имају најмање 40 одсто ове врсте хлеба, наведено је у саопштењу. Жетва пшенице је завршена, а у силосе и складишта смештено је нешто више од два милиона тона. С прошлогодишњим залихама биће довољно пшенице за домаће потребе, а трговци ће страним купцима моћи да понуде око милион тона. Mлинари и пекари сагласни су да нема разлога за повећање цена брашна и хлеба. Жетва је, због честих киша, неуобичајено дуго трајала. Према првим анализама зрно је лакше и с мање беланчевина. За десетак дана почиње и производња брашна од нове пшенице. "Очекивана цена брашна типа 500 требало би да буде на овом истом нивоу између 28 и 30 динара за килограм. До краја године ми не очекујемо неки поремећај цена на тржишту", каже Ненад Мулћан из млина "МС Сурчин". Пекари кажу да имају довољно брашна на залихама, добра је и понуда на тржишту. Цена брашна је нижа за два - три динара него пре три месеца. И у окружењу су сличне цене брашна. У Хрватској килограм брашна кошта 31 динар, у Мађарској 28 динара, код нас је динар скупље. "Цена хлеба не верујем да ће се мењати, остаје иста каква је и била од 33 до 40 динара векна народног, викенд хлеба", истиче пекар Живко Милеуснић из Сурчина. Подсећамо да се од килограма брашна добије векна и по хлеба. Вера Вида из Центра за заштиту потрошача Србије каже да не треба кориговати цене брашна и хлеба поготово што цена пшенице није много виша у односу на цену претходне године. "Такође, сматрамо да је цена брашна које узимају пекари за производњу хлеба много нижа него она која се налази у малопродајним објектима", каже Вера Вида. Пекари истичу да немају зараду на производњи најјефтинијег хлеба, добит им је сигурна на пециву. Подсећамо, погачица од педесет грама кошта као килограм и по пшенице, од 25 до тридесет динара.