И Анџићи и Шопаловићи на овогодишњој пршутијади

За предстојећи сајам сувомеснатих производа спремни су и Наташа Анџић,  Драгољуб Шопаловић и Раде Ширет Шопаловић, који своје производе годинама продају на златиборској пијаци. Сви oни дугогодишњи су учесници пршутијаде.

Анџићи из Мачката већ три генерације баве се производњом сувог меса, које суше на традиционалан начин. Кажу, ставља се само месо и со, без икаквих зачина и адитива. Нису пропустили ни једну пршутијаду до сада, а добитници су више награда, углавном за говеђу и свињску пршуту. Поред златиборске пиојаце, своју робу продају и у Косјерићу, Новој Вароши и Ивањици. Ове године на оцену су дали свих пет производа.

00185.MTS_20170202_120158.031

"Увек смо добијали неку награду, буде их увек, и надамо се да ћемо и ове године нешто добити. Углавном радимо свињску пршути, али и говеђу, у нешто мањем обиму. Свиње гајимо, али и купиујемо одређену количину", каже Наташа Анџић.

На овогодишњој пршутијади, по ко зна који пут, појавиће се и произвођач Драгољуб Шопаловић. Награђиван је више пута, углавном за свињску и говеђу пршуту и кобасицу. Гаји бикове, овце и свиње, и каже да сво то месо прође кроз његову сушару. За 17. мачкатски сајам пријавио је све производе и каже да није битна награда, колико да што више људи дође и да се што више робе прода. Сем на златиборској пијаци, Шопаловић каже да највише сувог меса прода кући.

00197.MTS_20170202_120209.749

"Најбоље се прода кад ми дођу кући. То је најбоље, долазе ми и туристи, и стално имам исте муштерије, или ми долазе по препоруци", каже Драгољуб Шопаловић и додаје да су цене сувомеснатих производа готово исте, можда чак и мање него прошле године и додаје: "Цене нису велике кад се продаје, али купцима је увек скупо, ма колико да кошта".

Шопаловић Раде Ширет, такође из Мачката, већ трећу генерацију производи суво месо. Има товилиште за бикове и осталу стоку, и каже да је сво месо домаћег порекла. На ранијим пршитијадама награђиван је више пута. 2012. године освојио је награду за најбољу сланину и говеђу пршуту, 2015. за најбољу свињску и говеђу пршуту, док је прошле године освојио друго место за обе пршуте. Раде каже да је овај посао веома тежак и да захтева пуно рада и труда, али да, на карају, има и користи.

00233.MTS_20170202_121302.081

"Да нема користи, не би ово ни радили. Сваки посао ако имаш рачун радиш, ако немаш, ти нећеш радити. Није сад то нека велика зарада, али од ње може лепо да се живи", каже Раде Ширет Шопаловић.

Шопаловићи своје суво месо продају на златиборској пијаци, у Ужицу, многобројни гости им долазе кући да купе пршуту и кабасицу, а снабдевају и  неколико ресторана у Београду.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=oQRHKpj6k9w&feature=youtu.be