Хотел „Олимп“ на Златибору добитник првог пасоша енергетске ефикасности

Примена правилника о енергетским пасошима за зграде, који ће показивати потрошњу енергије у објектима на годишњем нивоу, почела је октобра 2012. године. То је први пут да се у Србији примењује такав пропис чији су циљеви уштеда енергије и очување животне средине. Први пасош енергетске ефикасности данас добио је хотел „Олимп“ на Златибору, а директору овог хотела, Миодрагу Илићу, уручио га је министар грађевинарства и урбанизма у Влади РС, Велимир Илић. Министар је овом приликом истакао да се у Србији расипа 60% енергије, а енергетска ефикасност је један од услова просперитета земље и додао да је битно да поред изградње нових објеката, који морају бити енергетски ефикасни, што пре почне реконструкција старих објеката. Илић је још рекао да је домаћа грађевинска индустрија могла да запосли 100 000 људи који би се бавили само спровођењем процеса уштеде енергије и изолацијом објеката. Држава разматра моделе помоћи грађанима за изолацију зграда, уградњу квалитетне столарије и ефикасних система грејања , уз помоћ великих кредитних линија и ниских камата. „Поједини објекти су у стечају и потпуно непрофитабилни управо због великог расипања енергије нарочито у зимском периоду. Уколико се уштеда енергије оствари у појединим објектима, тиме се могу повећати плате радника и до 30 %, а ако би се уштедела енергија у домаћинству, стандард тог домаћинства биће знатно већи.“ Хотел „Олимп“ на Златибору, који термалну воду за грејање користи од почетка године са изворишта које се налази у његовој близини, остварио је до сада вишеструку уштеду. Поред уштеде у новцу битно је истаћи да је сасвим из употребе избачено лож-уље као енергент, што је веома значајно са аспекта екологије и заштите животне средине. „Инвестиција преласка на овај начин грејања коштала је 160 000 евра, а рачунамо да ће се исплатити за 4 до 5 година“, рекао је директор „Олимпа“. Он напомиње да експлоатација воде није ограничена због издашности извора, чији је капацитет 11 литара у секунди. Температура термалне воде је 10 степени и она се помоћу топлотних пумпи увећава до 50 степени. Поред коришћења овог природног ресурса за грејање, будући планови надлежних у Хотелу везани су за флаширање воде која спада у природне воде најбогатије магнезијумом.