Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде (ХОРЕС) Србије позвало је представнике локалних самоуправа да размотре додатне мере помоћи. Траже да им отпишу или одложе дажбине, како би се ублажиле последице пандемије вируса корона и помогло угоститељима да преживе ову календарску годину.

Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде  послало је писмо у којем предлаже председницима општина и градоначелницима да заједно са представницима угоститељско – туристичког сектора на њиховој територији размотре могућности за отпис пореза на имовину до краја године и репрограм обавеза према локалним јавним предузећима.

Предлаже се и обустава дажбина за период здравствене кризе, таксе за заузеће јавног простора за летње баште, за истицање фирме, коришћење и уређење грађевинског земљишта и таксе за продужетак радног времена у време прослава.

„Опште мере Владе Србије за помоћ привреди помогле су угоститељском сектору да у првом налету здравствене кризе сачува радна места у 380 хотела и код неколико хиљада малих предузетника, али невиђена криза и даље угрожава њихов опстанак и запосленост”, наведено је у писму.

Додаје се да хотелима и ресторанима пристижу на наплату фиксни рачуни и рате кредита, а и даље немају скоро никаквих прихода јер је од марта до јуна отказано 2.132.000 резервација и изгубљено 230 милиона евра. Додатни трошкови због спровођења мера здравствене зашите по смештајног јединици у хотелима, како се наводи су 75 евра, а за ресторане 32 евра по столици.
“Процењујемо да ће пад прихода у угоститељству у другом и трећем кварталу бити око 80 одсто”, наводи се у писму упућеном локалним самоуправама.

Истиче се да би затварање тог тржишта имало огроман утицај на ланац снабдевања, од пољопривреде, прераде хране до дистрибутера и складиштара. Србија, како се наводи, располаже са 18.000 смештајних јединица у 380 хотела, а од тога се 9.770 налази у Београду, Новом Саду и Нишу. Само у та три града отказано је 1,3 милиона ноћења. ХОРЕС је, како се наводи, захвалан појединим локалним самоуправама које су већ донеле додатне мере за преживљавање угоститељства и пример су добре праксе.

Извор: Тањуг