СБ Чигота је набавила  најсавременији дијагностички уређај, хибридни SPECT/CT-a, за широку нуклеарномедицинску и радиолошку дијагностику.  Данас је тим поводом уприличена мала свечаност за запослене у овој здравственој установи, а са могућностима новог апарата упознали су се новинари Златиборпреса.

Хибридни SPECT/CT-a уређај је јединствен по својим перформансама, а набављен је кроз велики међународни пројекат у коме је Чигота била носилац испред Републике Србије. То је такође први овакав уређај који је инсталиран на територији Републике Србије у једној медицинској установи захваљујући сарадњи владе РС са Међународном агенцијом за атомску енергију.

„Оно што је битно нагласити, а везано је за карактеристике овог уређаја, то је да су у њему спојене две врсте уређаја:класичан CT  и најсавременија GAMA камера која има могућност  снимања пацијената у све три димензије као што то чине и други савремени уређаји (скенер, магнетна резонанца…). Тиме смо премостили највећу досадашњу ману нуклеарно-медицинских дијагностичких процедура, а то је прецизна локализација промене. Нуклеарн-медицинске процедуре су веома моћне тако да сада, чим видимо накупљање радиоактивног изотопа у телу пацијента, одмах можемо да кажемо којој анатомској локализацији та промена припада“, објашњава  др Ненад Лакетић, специјалиста нуклеарне медицине

Примена овог уређеја је многострука, а највећу ће имати у онкологији , као и у дијагностици свих система и органа у телу пацијената. Пре десетак дана је завршена и обука за руковање апаратом коју је вршио специјалиста из Беча па су већ урађени и први пробни прегледи, а од нове године очекује се да ће  SPECT/CT-a радити пуним капацитетом.

Мирјана Ранковић Луковић